Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Πολωνία: Η σύναξη των ακροδεξιών ηγετών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Βαρσοβία φιλοξενεί μια ακόμη συνάντηση των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων. Δεξιοί και ακροδεξιοί ηγέτες που υποστηρίζουν την ιδέας της «Ένωσης των Εθνών» προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα κοινό πολιτικό μέτωπο εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Όλοι τους θεωρούν τις Βρυξέλλες ως τον νούμερο ένα εχθρό.

«Θέλουμε μια εντελώς διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε οι μητέρες-πατρίδες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Θέλουμε κυρίαρχες χώρες και όχι γραφειοκράτες και διευθυντές της Κομισιόν που αποφασίζουν για το πως πρέπει να ζήσουμε. Αυτό είναι θέμα των κυρίαρχων κυβερνήσεων» υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής Τόμαζ Πορέμπα.

Με ένα χειροφίλημα, ο Βίκτορ Όρμπαν υποδέχθηκε την Μαρίν Λε Πεν. Όμως το θερμό κλίμα δεν μπορεί να κρύψει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές και διαφωνίες.

«Χρειάζεται δουλειά και κοινή προσπάθεια. Δεν πρόκειται για μια εσωτερική πολιτική υπόθεση. Προσπαθούμε να βρούμε κοινό βηματισμό. Προχωράμε» δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου» και υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας.

Στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου, τους ηγέτες αποδοκίμασε μικρή ομάδα διαδηλωτών. Ο πολιτικός αναλυτής Βόλτσιετς Πριζίνσκι εκτιμά πως πρόκειται για ένα διαφημιστικό τέχνασμα που στόχο έχει να προωθήσει μια ανύπαρκτη πολιτική ενότητα.

«Αυτή η συνάντηση έχει έναν βασικό στόχο. Να τονώσει τη δημοτικότητά των ηγετών που συμμετέχουν. Βεβαίως έχουν διαφορετικούς στόχους και κάποιες ιδεολογικές διαφορές. Όμως θα προσπαθήσουν να παραμείνουν μαζί, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουν την συμμετοχή τους στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» δήλωσε στο euronews o Βόλτσιετς Πριζίνσκι.

Αν και σε πολλά θέματα δεν επετεύχθη συμβιβασμός, οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την σύνοδο της Βαρσοβίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ