Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός – ΠΟΥ: Προωθεί διεθνή συμφωνία για τη πρόληψη νέων πανδημιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμερα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία που σκοπό θα έχει την αποτροπή και τον έλεγχο μελλοντικών πανδημιών. Η συμφωνία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάιο του 2024.

Μια ενδιάμεση έκθεση αναμένεται τον Μάιο του 2023, την οποία θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα τον Μάιο του 2024. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει σε πρώτο χρόνο τη δημιουργία ενός «διακυβερνητικού οργάνου» το οποίο θα συντάξει και θα διαπραγματευθεί «μια συνθήκη, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές όργανο του ΠΟΥ για την πρόληψη, την προετοιμασία και την απόκριση απέναντι στις πανδημίες».

Η απόφαση με τίτλο «Ο κόσμος μαζί» εγκρίθηκε με συναίνεση σε μια ειδική συνέλευση των 94 χωρών μελών του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, προκαλώντας ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων στο τέλος της τριήμερης συνόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, είχε ασκήσει πίεση για συμφωνία σε μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη, μαζί με περίπου 70 χώρες, αλλά η Βραζιλία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανάμεσα σε εκείνες που ήταν απρόθυμες να δεσμευτούν σε μια συνθήκη, δήλωσαν διπλωμάτες. Οι ΗΠΑ σήμερα χαιρέτησαν την απόφαση ανακοινώνοντας πως «Το σημαντικό αυτό βήμα αντιπροσωπεύει τη συλλογική ευθύνη μας να εργαστούμε από κοινού για να προωθήσουμε την υγειονομική ασφάλεια και να καταστήσουμε το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα ισχυρότερο και γρήγορο στην ανταπόκρισή του».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ