Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Τα πρώτα ζωντανά ρομπότ έμαθαν να αναπαράγονται μόνα τους! (Βίντεο)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακόμη ένα άλμα έκανε η επιστήμη καθώς ανακοινώθηκε η ικανότητα των Χenobots, των μικροσκοπικών, ζωντανών ρομπότ που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο, να αναπαράγονται μόνα τους, ενώνοντας ελεύθερα κύτταρα μεταξύ τους. 

Τα Χenobots αναπτύχθηκαν από Αμερικανούς επιστήμονες, αποτελούνται από κύτταρα βατράχου και πρόκειται για «όντα» που δεν είναι ούτε ζωντανοί οργανισμοί, ούτε ρομπότ, αλλά καρακτηρίζονται ως «ζωντανές μηχανές». Έχουν μέγεθος μικρότερο από ένα χιλιοστό, μπορούν να κινηθούν, να συνεργαστούν σε ομάδες και να αυτό-ιαθούν.

Η αναπαραγωγή με «κινητική αντιγραφή»

Τα κύτταρα τους δημιούργησαν μικρές δομές που μπορούσαν να αυτοσυναρμολογούνται και πλέον αναπαράγονται αντιγράφοντας τους εαυτούς τους. Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε πως τα Χenobots, τα οποία ήταν αρχικά σφαιρικού σχήματος και αποτελούνταν από 3.000 κύτταρα, μπορούσαν να αναπαραχθούν, χρησιμοποιώντας την «κινητική αντιγραφή», η οποία λαμβάνει χώρα σε μοριακό επίπεδο αλλά ποτέ δεν είχε παρατηρηθεί σε κλίμακα κυττάρων ή οργανισμών. Συνεργάζονταν δηλαδή ως σμήνη, ωθώντας ελεύθερα κύτταρα, έτσι ώστε να ενώνονται και οι νέες στοίβες κυττάρων σταδιακά σχημάτιζαν νέα Χenobots.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που πολυκύτταροι οργανισμοί αναπαράγονται αντιγράφοντας τους εαυτούς με τρόπο που δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ίδιου του σώματος του οργανισμού. «Αυτό δείχνει πως υπάρχει ένας άγνωστος τρόπος με τον οποίο η ζωή μπορούσε να αυτοαναπαραχθεί» λένε οι επιστήμονες.

Όσον αφορά στις ανησυχίες που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα είδος βιοτεχνολογίας που θα μπορούσε να αναπαράγεται, οι ερευνητές λένε πως οι εν λόγω ζωντανές μηχανές είναι πλήρως περιορισμένες στο εργαστήριο και μπορούν να εξαλειφθούν με ευκολία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ