Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Ισραήλ – Σάλος: Παρακολουθούν τα τηλέφωνα ασθενών που νοσούν από την «Όμικρον»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ έχει προσωρινή άδεια για πρόσβαση στα δεδομένα των τηλεφώνων πολιτών, που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, «Όμικρον». Η ενέργεια αυτή έχει σκοπό να συμβάλλει στην ιχνηλάτηση των επαφών τους, ωστόσο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. 

Στην υπηρεσία είχαν δοθεί παρόμοιες εξουσιοδοτήσεις και κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με την The New York Times. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενεργοποίησε το νομοθετικό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης και ψήφισε υπέρ της αδειοδότησης της υπηρεσίας πληροφοριών, Shin Bet, για παρακολούθηση των τηλεφωνικών δεδομένων ασθενών με «Όμικρον» μέχρι το τέλος της ημέρας την Πέμπτη.

Ψήφος παράτασης για δύο εβδομάδες

Η υπηρεσία ωστόσο δεν θα έχει πρόσβαση στα τηλεφωνικά δεδομένα όσων μολύνθηκαν με άλλα στελέχη του κορωνοϊού. Η ισραηλινή βουλή αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα μια νέα νομοθεσία, η οποία θα επεκτείνει την εν λόγω αδειοδότηση κατά δύο ακόμη εβδομάδες, και θα της επιτρέψει να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της ανέφεραν ότι αυτή η απόφαση ήταν απαραίτητη προκειμένου να ταυτοποιηθούν γρήγορα πιθανοί φορείς του ιού που θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και καραντίνα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του νέου στελέχους.

 Οι αντιδράσεις για τον «Μεγάλο Αδερφό»

Οι επικριτές έχουν αναφέρει ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει τις ελευθερίες των πολιτών και αντιβαίνει στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Μάρτιο. Το δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε ότι η υπηρεσία πληροφοριών θα μπορεί να χρησιμοποιεί τηλεφωνικά δεδομένα κατ’ αυτόν τον τρόπο μόνο για την παρακολούθηση ατόμων που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ιχνηλάτησης.

«Καμία άλλη δημοκρατική χώρα δεν επέλεξε να επιστρατεύσει τις υπηρεσίες ασφαλείας της για την ιχνηλάτηση ατόμων», δήλωσε ο Γκιλ Γκαν-Μορ, δικηγόρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανανέωση της αδειοδότησης της Shin Bet για παρακολούθηση ήταν μια «τρομακτική, παράνομη απόφαση», πρόσθεσε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ