Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Μπαρμπέιντος: Κανονιοβολισμοί, πυροτεχνήματα και η Ριάνα εθνική ηρωίδα (Βίντεο)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πολίτευμα στη νήσο Μπαρμπέιντος από σήμερα είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, μετά την αποκύρηξη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ως επικεφαλής του κράτους. Στην ιστορική, λαμπρή τελετή παρευρέθηκε και ο πρίγκιπας Κάρολος, στον οποίο δόθηκε η μεγαλύτερη τιμή της χώρας, το Τάγμα της Ελευθερίας. 

Μόλις το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα, στα Μπαρμπέιντος υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων, «εγκαινιάσθηκε» η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ακολούθησαν 21 κανονιοβολισμοί και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος.

bb

Στην ιστορική τελετή για την ορκωμοσία της νέας προέδρου παρέστη και ο πρίγκιπας Κάρολος. Στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου δόθηκε και την υψηλότερη τιμή του νησιού, το Τάγμα της Ελευθερίας, ενώ για την πρόσκλησή του η πρωθυπουργός επικρίθηκε έντονα.

dd

«Εμείς, οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε στη Δημοκρατία των Μπαρμπέιντος το πνεύμα και την ουσία της», δήλωσε η Σάντρα Μέισον, η πρώτη πρόεδρος. «Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον του. Είμαστε οι φρουροί ο ένας του άλλου και του κράτους μας. Είμαστε ο λαός των Μπαρμπέιντος», τόνισε.

cc

Η Σάντρα Μέισον ορκίστηκε πρόεδρος των Μπαρμπέιντος τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (30/11) στη διάρκεια της επίσημης τελετής, η οποία δεν ήταν ανοικτή για το κοινό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί λόγω της covid-19 ήρθη, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Το νησί, γνωστό για τις παραδεισένιες παραλίες του, το ρούμι και τη σούπερ σταρ της μουσικής Ριάνα, Μάλιστα, μετά τους κανονιοβολισμούς και ένα σόου με πυροτεχνήματα, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και μουσική, η πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ ανακήρυξε τη Ριάνα εθνική ηρωίδα.

Οι δεσμοί με την Κοινοπολιτεία και οι επικρίσεις

Τα Μπαρμπέιντος θα παραμείνει μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του. Η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος, Μία Μότλεϊ, μάλιστα δέχθηκε επικρίσεις επειδή προσκάλεσε στους εορτασμούς τον πρίγκιπα Κάρολο. 

«Η βρετανική βασιλική οικογένεια ευθύνεται για την εκμετάλλευση σε αυτή την περιοχή και παρά ταύτα δεν έχει δηλώσει επισήμως συγνώμη ή κάποιου είδους αποζημίωση», υποστήριξε η Κριστίνα Χιντς, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στο Μπαρμπέιντος.

Για κάποιους ακτιβιστές, όπως η Φιρχάανα Μπουλμπούλια, ιδρύτρια της Μουσουλμανικής Ένωσης του Μπαρμπέιντος, η βρετανική αποικιοκρατία και η δουλεία ευθύνονται άμεσα για τις ανισότητες στο νησί.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ