Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Τουρκία: Η λίρα καταρρέει – Ουρές για το «ψωμί του λαού» – Σαμπάνιες για τη Χούλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατηγορηματικός ότι δεν θα υποστηρίξει ποτέ τις αυξήσεις επιτοκίων, είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, παρά την κατάρρευση της Τουρκικής λίρας, υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά την μείωση των επιτοκίων, όπως μετέδωσε σήμερα, Δευτέρα, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο, με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν, ότι η πρόσφατη αστάθεια των ισοτιμιών της τουρκικής λίρας δεν βασίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, ενώ περιμένει πως ο πληθωρισμός θα πέσει πριν από τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Η Τουρκική λίρα και η Χούλια

Ωστόσο, οι ανησυχίες που υπάρχουν για την οικονομία της Τουρκίας είναι πολλές, αφού ο κόσμος στήνεται σε ουρές για να μπορέσει να αγοράσει μια φθηνή φρατζόλα ψωμί και την ίδια ώρα, ανοίγουν 200 σαμπάνιες σε νυχτερινά κέντρα για χάρη της «εκλεκτής» του Ερντογάν, της τραγουδίστριας Χούλια.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει μειωθεί το 2021 μέχρι και 45% έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει το επιτόκιό της κατά 400 μονάδες βάσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 20%.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ