Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Τα Μπαρμπέιντος ανεξαρτητοποιούνται από το Bρετανικό στέμμα – Φόβοι για «ντόμινο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής βρίσκεται ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή ανεξαρτητοποίησης από το Μπάκιγχαμ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το παράδειγμα των Μπαρμπέιντος θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες  που βρίσκονται υπό το Bρετανικό στέμμα. 

Το Μπαρμπέιντος από αύριο θα αποτελεί δημοκρατία. «Είναι μια τάση η οποία αναπόφευκτα θα συνεχιστεί» επισημαίνει ειδικός που ρωτήθηκε από το AFP. Οι ειδικοί περιμένουν να δουν και άλλα βασίλεια να ακολουθούν το παράδειγμα αυτού του νησιού της Καραϊβικής και να ανεξαρτητοποιούνται.

Το Μπαρμπέιντος, ένα μικροκράτος της Καραϊβικής ανεξάρτητο από το 1966, εξέλεξε στα μέσα Οκτωβρίου την πρώτη πρόεδρό του, αφού είχε ανακοινώσει 13 μήνες νωρίτερα πως γίνεται δημοκρατία. Στο λυκόφως της βασιλείας της 95χρονης Ελισάβετ ΙΙ, ο γιός της Κάρολος, κινδυνεύει να κληρονομήσει μια Bρετανική μοναρχία με μειωμένη παγκόσμια εμβέλεια, καθώς ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως το Μπαρμπέιντος μπορεί να παρασύρει και άλλα βασίλεια.

«Ημέρα της δημοκρατίας»

Μετά την ενθρόνιση της Ελισάβετ ΙΙ, το 1952, πολυάριθμα κινήματα ανεξαρτησίας σάρωσαν τις παλιές βρετανικές αποικίες, οι οποίες διέκοψαν με το Στέμμα δεσμούς που συχνά βασίζονταν σε μια αιματηρή κατάκτηση και το δουλεμπόριο. Ορισμένες παρέμειναν πιστές στο στέμμα, ενώ μέχρι και αύριο, η βασίλισσα παραμένει επισήμως η αρχηγός κράτους 16 χωρών.

Το Μπαρμπέιντος, με τους περίπου 300.000 κατοίκους του, ακολουθεί τα παραδείγματα των Φίτζι (1987) και του Μαυρίκιου (1992), που έγιναν δημοκρατίες έπειτα από χώρες της Καραϊβικής όπως ο Δομίνικος, η Γουϊάνα και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο στα χρόνια του 1970.

Η αποψινή τελετή, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή της 55ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας, θα σηματοδοτήσει «μια ιστορική στιγμή» σημαντικής εμβέλειας, εκτιμά ο καθηγητής Χίλαρι Μπεκλς, ο οποίος κατάγεται από το Μπαρμπέιντος. Πρόκειται για έναν συμβολισμό, μια απελευθέρωση από «την τυραννία της αυτοκρατορικής και αποικιοκρατικής αρχής», καθώς και από «τη βίαιη κληρονομιά» της δουλείας.

Όταν ο Κάρολος, θα διαδεχθεί την Βασίλισσα, πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι το ζήτημα της μετατροπής σε αβασίλευτη δημοκρατία θα γίνει πιο πιεστικό για πολλά από τα εναπομείναντα βασίλεια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ