Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Όμικρον: Συναγερμό σήμανε ο ΠΟΥ – «Ο παγκόσμιος κίνδυνος είναι πολύ υψηλός»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, που φέρει 32 μεταλλάξεις, είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις του κορονοϊού, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» όπως προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

Διαβάστε ακόμη: Από τη μετάλλαξη «Μι» στην «Όμικρον»: Τι απέγιναν οι «Νι» και «Ξι»

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Ο επιστήμονας που την εντόπισε διαφωνεί με τα νέα μέτρα

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: Τι γνωρίζουμε για το στέλεχος Όμικρον – Το ΕΚΠΑ συνοψίζει τα νεότερα δεδομένα

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη: Νότια Αφρική: «Θρηνήσαμε 300 ομογενείς από τον κορονοϊό» – Περιγράφει την κατάσταση ο τ. πρόεδρος της ομοσπονδίας ομογενειακών σωματείων Γ. Φιλίππου

Διαβάστε ακόμη:Τραγωδία δίχως τέλος! 96 νεκροί, 647 διασωληνωμένοι και 3.823 νέα κρούσματα Covid-19

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ