Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν βοήθεια από την ΕΕ για τη λειτουργία των αεροδρομίων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη βοήθεια της Eυρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν οι Ταλιμπάν σχετικά με τη λειτουργία των αφγανικών αεροδρομίων κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, ενώ δεσμεύθηκαν για ακόμη φορά ότι θα επιτρέψουν την αποχώρηση από τη χώρα όσων των επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος των Ταλιμπάν είχαν βρεθεί, κατόπιν Τουρκικής πρόσκλησης, στην Τουρκία όπου έγιναν συζητήσεις για τις αεροπορικές συγκοινωνίες όπως είχε δηλώσει τότε, ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτακι.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ταλιμπάν στην Άγκυρα για συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν

«Η αφγανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να εγγυηθεί και να διευκολύνει τη διέλευση με κάθε ασφάλεια των αλλοδαπών και των Αφγανών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). «Προς τον σκοπό αυτό, τα δύο μέρη υπογράμμισαν την θεμελιώδη σημασία που έχει να διατηρηθούν τα αφγανικά αεροδρόμια ανοικτά και η αφγανική αντιπροσωπεία ζήτησε βοήθεια για τη διατήρηση των αεροδρομίων σε λειτουργία», πρόσθεσε η ευρωπαϊκή διπλωματία.

Δέσμευση για «γενική αμνηστία»

Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν εκ νέου να τηρήσουν την υπεσχημένη «γενική αμνηστία» για τους Αφγανούς που εργάστηκαν εναντίον τους τις δύο δεκαετίες δυτικής επικυριαρχίας στη χώρα της Ασίας, ως την αποχώρηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους τον Αύγουστο, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η ΕΕ άφησε να εννοηθεί ότι εάν οι Ταλιμπάν εκπληρώσουν τους όρους που θέτει η ΕΕ, μπορεί να αποδεσμευθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις, πάντως μόνο για να βοηθηθεί «απευθείας ο αφγανικός λαός». Από την μεριά τους οι Ταλιμπάν επαναβεβαίωσαν ότι θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα «σύμφωνα με τις ισλαμικές αρχές» και ότι θα καλωσόριζαν την επιστροφή των διπλωματικών αποστολών που έχουν κλείσει, πάντα σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΕΥΕΔ.

Η ΕΕ υπογράμμισε κατά το κείμενο πως ο «διάλογος δεν σημαίνει αναγνώριση» από πλευράς της «της προσωρινής κυβέρνησης» (των Ταλιμπάν), απλά «αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής δέσμευσης της ΕΕ, που είναι προς το συμφέρον τόσο της ιδίας όσο και του αφγανικού λαού».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ