Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Νότια Αφρική: «Θρηνήσαμε 300 ομογενείς από τον κορονοϊό» – Περιγράφει την κατάσταση ο τ. πρόεδρος της ομοσπονδίας ομογενειακών σωματείων Γ. Φιλίππου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Στη Νότια Αφρική έχουν μείνει 45.000, περίπου Έλληνες και Κύπριοι τέταρτης, στην πλειοψηφία τους γενιάς. Ο Γιάννης Φιλίππου τέως πρόεδρος της ομοσπονδίας ομογενειακών σωματείων της χώρας μίλησε στο newscenter για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

«Περιμένουμε με αγωνία τις επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Το Σαββατοκύριακο κύλησε ομαλά. Ένας τρίτος δεν θα καταλάβαινε ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο κόσμος κυκλοφορούσε, έκανε τις δουλειές του, τις βόλτες του, όλα ήταν όπως κάθε προηγούμενο διήμερο. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μάσκα και τηρούν τις αποστάσεις.»

-Κρούσματα στην ομογένεια έχουν καταγραφεί;

«Μόνο χθες είχαμε 150 κρούσματα της νέας μετάλλαξης, της Όμικρον, δεν έχει γίνει γνωστό εάν είναι κάποιος Έλληνας ή Κύπριος. Όμως έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα από τον κορωναϊό. Τα δύο σχεδόν χρόνια που υπάρχει η πανδημία έχουμε χάσει γύρω στους 300 ανθρώπους».

-Τα ομογενειακά σωματεία τι μέτρα πήραν;

«Από την αρχή κινήθηκαν γρήγορα. Για παράδειγμα εδώ στο Γιοχάνεσμπουργκ στο ελληνικό Γηροκομείο πριν ακόμα ανακοινώσει μέτρα η κυβέρνηση το βάλαμε σε καραντίνα. Απαγορεύσαμε τις επισκέψεις και κάναμε συνεχή τεστ στους εργαζόμενους. Ακόμα και οι λειτουργίες στις εκκλησίες που δεν έχουν μόνο θρησκευτικό, αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα μεταδιδόντουσαν μέσω zoom για οκτώ περίπου μήνες. Είχε απαγορευτεί η είσοδος σε αυτές.»

-Οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις σε άλλες χώρες δημιουργούν προβλήματα;

«Είναι δεδομένο, Πολλοί Έλληνες και Κύπριοι αξιοποιούσαν τις μέρες των εορτών και πήγαιναν στον τόπο καταγωγής τους. Έχω παράδειγμα την αδελφή μου που αυτές τις μέρες ετοιμαζόταν να πάει στην πεθερά της στην Αγγλία και μετά να επισκεφτεί την Ελλάδα, τα Χριστούγεννα. Τώρα ακύρωσε το ταξίδι της.»

-Υπάρχουν αρνητές των εμβολίων μεταξύ των ομογενών;

«Δυστυχώς υπάρχουν. Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό, αλλά υπάρχουν. Γενικά εδώ είναι ισχυρό το αντιεμβολιαστικό κλίμα. Δεν είναι μια συμπαγής ομάδα πληθυσμού. Άλλοι πιστεύουν ότι θα μας βάλουν… τσιπάκι με τα εμβόλια, άλλοι φοβούνται τυχόν παρενέργειες κι άλλοι απλά… βαριούνται. Θεωρούν ότι θα περάσει η πανδημία και δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε αυτή τη δοκιμασία. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι καθημερινά η ζωή για τους ανεμβολίαστους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί επεκτείνονται σε μεγάλους κλάδους εργαζομένων. Στα μεγάλα εργοστάσια δεν μπορείς να δουλέψεις πλέον.»

Διαβάστε ακόμη:

Τι γνωρίζουμε για το στέλεχος Όμικρον – Το ΕΚΠΑ συνοψίζει τα νεότερα δεδομένα

Τραγωδία δίχως τέλος! 96 νεκροί, 647 διασωληνωμένοι και 3.823 νέα κρούσματα Covid-19

Ωρα Ομικρον για τον πλανήτη – Βροχή οι ταξιδωτικοί απόκλεισμοί

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ