Ταξιδιωτική οδηγία εκδίδουν, η μία μετά την άλλη χώρα, με τους ξένους ταξιδιώτες να αναζητούν έξοδο από τις χώρες της Αφρικής, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην παραλλαγή Όμικρον.
Το ίδιο συμβαίνει και με Έλληνες ταξιδιώτες ή απόδημους, που θέλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ήδη η μετάλλαξη, μετά το Βέλγιο έχει περάσει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης από ταξιδιώτες και πλέον κι οι δυτικές χώρες προχωρούν σε περιοριστικά μέτρα, για να σταματήσει η εξάπλωσή της.
Οι ταξιδιώτες στη Νότια Αφρική, πιεζόμενοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν έναν τρόπο για να παρακάμψουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν αφού εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού.
Ελληνες σε καραντίνα
Στο μεταξύ, σε δεκαήμερη καραντίνα τέθηκαν Έλληνες πολίτες που προσγειώθηκαν στην Ελλάδα μετά προερχόμενοι από χώρες της νότιας Αφρικής, μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής Όμικρον.
Στα αεροδρόμια της Νότιας Αφρικής επικρατεί χάος καθώς πτήσεις ακυρώνονται ενώ ταξιδιώτες για Ευρώπη και ΗΠΑ αλλάζουν εισιτήρια για τρίτες χώρες με την ελπίδα να βρούν ένα δρόμο επιστροφής στις πατρίδες τους. «Λες και ήμασταν εγκληματίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια Βελγίδα στο αεροδόμιο του Γιοχάνσεμπουργκ. Η αρχική πτήση της επιστροφής τους στην Αμβέρσα θα έκανε μια στάση στη Ζυρίχη. Όμως η Ελβετία έκλεισε τα σύνορά της για όλους τους αλλοδαπούς που θα φτάσουν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ακόμη και για αυτούς που απλώς θα περνούσαν τράνζιτ από τα αεροδρόμια. Τα νέα εισιτήρια κόστισαν στο ζευγάρι 2.000 ευρώ συνολικά.
Στην καφετέρια του αεροδρομίου πολλοί άλλοι προσπαθούν μανιωδώς να επικοινωνήσουν με τις προξενικές αρχές της χώρας τους ή με ταξιδιωτικά πρακτορεία. Οι «ναυαγοί» ανταλλάσσουν πληροφορίες και τηλέφωνα. Κάποιοι θα περάσουν τράνζιτ από άλλες αφρικανικές χώρες, όπως από την Αιθιοπία ή τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες ακόμη δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Θα πρέπει όμως προηγουμένως να υποβληθούν σε μοριακό τεστ για την Covid-19.
Πολλοί Ευρωπαίοι περίμεναν στην ουρά το απόγευμα για να κλείσουν θέση σε μια πτήση για την Αντίς Αμπέμπα. «Στην αρχή προσπαθήσαμε να αλλάξουμε ημερομηνία στο εισιτήριο, όμως δεν ήταν εφικτό», είπε η Βερολινέζα φοιτήτρια Λάουρα Χέρντε, η οποία σχεδίαζε να κάνει πεζοπορία με φίλους στη Νότια Αφρική, όταν έμαθε ότι κλείνουν τα σύνορα. «Αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε άλλα εισιτήρια. Στην πρώτη πτήση που βρήκαμε», εξήγησε.
Μπέρδεμα και με τα τεστ
Μια ομάδα Γερμανών γεωλόγων περιμένει υπομονετικά έξω από το σημείο, όπου γίνονται τα τεστ για την Covid-19. Είναι η δεύτερη φορά που θα υποβληθούν σε τεστ μέσα σε δύο ημέρες. Το κέντρο διαγνωστικών εξετάσεων δεν ήταν όμως προετοιμασμένο να δεχτεί τόσους πολλούς ανθρώπους, δεν διαθέτει αρκετό εκτυπωτικό μελάνι, ούτε μέσα μεταφόρτωσης δεδομένων.
«Δεν μπορούν ούτε να μας τυπώσουν τα αποτελέσματα, ούτε να τα στείλουν με email» είπε, απεγνωσμένος πλέον, ο Ρόμπερτ Γκίμπελ, 36 ετών. «Τώρα μας χρειάζεται ένα τεστ PCR των τελευταίων 24 ωρών» ενώ μέχρι και πριν από λίγες ημέρες αρκούσε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για να ταξιδέψουν, εξήγησε.
Οι συνάδελφοί του, με τα κινητά τηλέφωνα ανά χείρας, αναζητούν συνεχώς πληροφορίες στους ενημερωτικούς ιστότοπους της γερμανικής κυβέρνησης, για να μάθουν οποιαδήποτε καινούρια εξέλιξη. Θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο ή θα πάνε στο σπίτι τους αφού επιστρέψουν; Ορισμένοι διάβασαν ότι κατά την άφιξή τους μπορεί να τους συγκεντρώσουν στην πίστα του αεροδρομίου και να τους εξετάσουν ξανά.
«Είναι τρελό. Αυτό που καταλαβαίνουμε προς το παρόν είναι ότι εξαρτάται σε ποια πόλη (της Γερμανίας) θα προσγειωθείς. Όμως, τουλάχιστον, θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας», σχολίασε ο Όλε Σρέντερ, 32 ετών.
Σε μια άλλη ουρά, μια 26χρονη Νοτιοαφρικανή, η Νίκα Κρούγκερ, προσπαθεί από τα ξημερώματα, με κάθε μέσο, να επιστρέψει στον σύντροφό της στο Ντουμπάι. Όμως όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες. «Είναι το απόλυτο χάος», είπε η νεαρή γυναίκα, συγκρατώντας τους λυγμούς της. «Την Ethiopian Air, την Kenya Air, τη Mauritius Air, τις δοκίμασα όλες…».
Ταξιδιωτικές οδηγίες
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου, για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής. Αξίζει να σημειωθεί, πως μόλις την περασμένη Δευτέρα, τα CDC είχαν θέσει τη Νότια Αφρική στο επίπεδο 1, δηλαδή του «πολύ χαμηλού» κινδύνου.
Κρούσματα στην Ευρώπη
Μετά το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου. Οι δύο ασθενείς, που έχουν τεθεί σε απομόνωση, έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου, προτού δηλαδή να χαρακτηριστεί η Νότια Αφρική από τις γερμανικές αρχές «περιοχή παραλλαγής του ιού».
Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακύρωσε την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία. Ο Σταϊνμάιερ επρόκειτο να ταξιδέψει αύριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ την Τετάρτη θα επισκεπτόταν το Κατάρ.
Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι στο κρούσμα κορονοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον.
Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στην Ιταλία από τη Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή.
Στη Βρετανία ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα μετά τα δυο κρούσματα, που ανιχνεύθηκαν στη χώρα. Όσοι φτάνουν, θα υποβάλλονται σε τεστ PCR και θα μπαίνουν σε απομόνωση. Σε καραντίνα 10 ημερών τα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζόνσον. Ας σημειωθεί πως στο πλαίσιο των νέων μέτρων επανέρχονται οι μάσκες στα καταστήματα της Βρετανίας.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε απόψε νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, τονίζοντας ότι όλοι όσοι φτάνουν στη χώρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου.
«Θα απαιτούμε από όλους όσους μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα» είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Μέχρι σήμερα οι Αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλοντα σε τεστ αντιγόνου, όχι όμως και να απομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα που θεωρείται ύποπτο για την Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.
Στα δύσκολα οι αεροπορικές εταιρείες
Η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέπει να επιβιβάζονται σε πτήσεις της επιβάτες από τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, της Όμικρον.
«Με άμεση ισχύ, επιβάτες δεν θα επιτρέπονται για ταξίδια από την Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη σε πτήσεις της Qatar Airways, θα συνεχίσουμε να επανεξετάζουμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση, καθώς οι νές πληροφορίες γίνονται διαθέσιμες από τον ΠΟΥ», έγραψε η εταιρεία στο Twitter.
Κι οι ασιατικές χώρες αλλάζουν τακτική
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και από επτά άλλες χώρες λόγω της ανησυχίας για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού, την Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή.
Η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών ανακοίνωσε ότι από τις 28 Νοεμβρίου η έκδοση βίζας για τους προερχόμενους από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής θα περιοριστεί, ενώ οι Nοτιοκορεάτες πολίτες, που επιστρέφουν από αυτή την περιοχή θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Οι οκτώ χώρες τις οποίες αφορούν οι περιορισμοί είναι: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Μοζαμβίκη και Μαλάουι.
Νέο κρούσμα και στην Τσεχία
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19.