Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Αλεξάντερ Λουκασένκο σε μετανάστες: «Δεν θα σας πνίξουμε, θα σας βοηθήσουμε»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Λευκορωσία θα βοηθήσει τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορά της με την Πολωνία να επιστρέψουν στις πατρίδες τους αν το θέλουν, δήλωσε σήμερα, ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντρ Λουκασένκο, τονίζοντας ότι δεν θα τους αναγκάσει να το κάνουν.

«Θα σας βοηθήσουμε να το κάνετε όσοι από εσάς θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας. Αλλά δεν θα σας αναγκάσουμε. Αυτό είναι δικαίωμά σας»», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο στη διάρκεια επίσκεψής του σε αυτοσχέδιο καταυλισμό μεταναστών.

Μιλώντας προς τους μετανάστες, είπε ακόμη ότι «αν θέλετε να πάτε δυτικά, δεν θα σας θέσουμε υπό κράτηση, δεν θα σας πνίξουμε, δεν θα σας ξυλοκοπήσουμε. Εξαρτάται από σας. Προχωρήστε. Πηγαίνετε».

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στα σύνορα από τότε που ξέσπασε η κρίση, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας επισκέφθηκε εγκατάσταση που παρέχει τροφή στους μετανάστες και μίλησε με εργαζομένους στον Ερυθρό Σταυρό στον καταυλισμό. Ο Λουκασένκο κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προκάλεσε σκόπιμα ανθρωπιστική κρίση στο ανατολικό της σύνορο με την Πολωνία.

Επαναπατρισμός εκατοντάδων Ιρακινών

Το Μινσκ έχει αρχίσει να μεταφέρει αεροπορικώς στις χώρες τους έναν αριθμό προσφύγων. Σήμερα εκατοντάδες Ιρακινοί μετανάστες που επεδίωκαν να εισέλθουν στην ΕΕ μεταφέρθηκαν με δύο πτήσεις πίσω στην πατρίδα τους από τη Λευκορωσία.

Τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μεταφέροντας περίπου 600 Ιρακινούς, κυρίως Κούρδους, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Κούρδων και αξιωματούχους στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ. Πολλοί από τους επιβάτες δήλωσαν ότι ανακουφίστηκαν που επέστρεψαν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ