Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Τουρκία: Δικαστήριο συνεδριάζει τελευταία φορά για την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για τελευταία φορά συνεδριάζει σήμερα το δικαστήριο στην Τουρκία για την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, που έχει προκαλέσει διπλωματική κόντρα ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Δύση, μετά τις εκκλήσεις για άμεση απελευθέρωσή του.

Ο 64χρονος Τούρκος Οσμάν Καβαλά έχει υποστηρίξει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το κουρδικό ζήτημα και την αρμενοτουρκική συμφιλίωση, ενώ βρίσκεται στη φυλακή εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια. Η δίκη του, χαρακτηρίστηκε πολιτικά υποκινούμενη και μια ένδειξη της πολιτικής καταστολής των διαφωνούντων από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά η κυβέρνηση το διαψεύδει και λέει ότι τα τουρκικά δικαστήρια είναι ανεξάρτητα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Μάλιστα, πρεσβευτές δέκα χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, συντάχθηκαν τον περασμένο μήνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι ο Καβαλά θα πρέπει να αποφυλακιστεί, προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος απειλούσε πως θα τους απελάσει από τη χώρα.

Η αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στα τέλη του 2019, ζήτησε την αποφυλάκισή του λόγω έλλειψης αξιόπιστων αποδείξεων ότι διέπραξε αδίκημα κρίνοντας ότι η προφυλάκισή του συνιστά απόπειρα να τον φιμώσουν.

Γιατί κατηγορείται ο Οσμάν Καβαλά

Ο Οσμάν Καβαλά αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο πλαίσιο της δίκης του για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», κατηγορία που αφορά την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και για «κατασκοπεία». Η δικαστική υπόθεση αυτή συγχωνεύθηκε πρόσφατα με μια άλλη, που αφορά τον ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013. Η αθώωσή του για αυτή τη δεύτερη υπόθεση, πριν από έναν χρόνο, ακυρώθηκε τον Ιανουάριο από εφετείο ενώ ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ