Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του βαρόνου της κοκαΐνης «Οτονιέλ»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έλαβε από τις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του βαρόνου ναρκωτικών «Οτονιέλ». Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους διακινητές ναρκωτικών στην Κολομβία, ενώ ηγείται και συμμοριών. 

Ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο «Οτονιέλ», 50 ετών, συνελήφθη τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διεξήγαγαν από κοινού η αστυνομία και ο στρατός σε ζούγκλα της βορειοδυτικής Κολομβίας. «Η κυβέρνηση έλαβε επίσημο αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του Οτονιέλ και το διαβίβασε στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, Ιβάν Ντούκε.

Αμοιβή 5 εκατομμύρια για τη σύλληψή του

Οι Αρχές των ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή 5 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του. Του έχει ασκηθεί δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη από το 2009, ενώ αιτήματα για την έκδοσή του έχουν υποβληθεί από δικαστήρια της Νέας Υόρκης και του Μαϊάμι.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ευελπιστεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ταχύτητα, ώστε «να προχωρήσει στην έκδοση αυτού του επικίνδυνου εγκληματία», σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, κατά τον οποίο «σχεδόν το 30% του συνόλου» της κοκαΐνης που εξάγεται από τη χώρα των Άνδεων «ανήκει στην Clan del Golfo».

Ηγέτης ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων

Ο Ούσουγα υπήρξε ηγέτης ακροδεξιών παραστρατιωτικών που πολεμούσαν εναντίον ανταρτών της αριστεράς προτού γίνει ο επικεφαλής της συμμορίας με περίπου 1.600 μέλη. Διαδέχθηκε στην ηγεσία της τον αδελφό του, τον Χουάν δε Ντιός, γνωστό επίσης με το ψευδώνυμο «Γιοβάνι», που σκοτώθηκε σε αναμέτρηση με την αστυνομία το 2021.

Το 2017, ο Οτονιέλ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να κλείσει συμφωνία με την κυβέρνηση ώστε να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. Οι αρχές είχαν αντιδράσει αναπτύσσοντας όχι λιγότερους από 1.000 στρατιώτες για να τον καταδιώξουν στη ζούγκλα.

Διαβάστε ακόμη: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στους χάρτες των σύγχρονων «Εσκομπάρ»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ