Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Θρίλερ στους πάγους της Αρκτικής – 18 πλοία παγιδευμένα – Στέλνει παγοθραυστικά η Μόσχα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεκάδες πλοία έχουν κολλήσει στους θαλάσσιους πάγους της ρωσικής Αρκτικής λόγω του  απρόβλεπτου πρόωρου παγετού που έπιασε «στον ύπνο» τις ρωσικές αρχές.

«Ο καιρός έχει αλλάξει δραματικά», ανέφερε στην εφημερίδα Vedomosti μια ανώνυμη πηγή της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, η οποία εκμεταλλεύεται τη Βόρεια Θάλασσα.

Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι τουλάχιστον 18 πλοία είχαν κολλήσει σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας αναμένοντας παγοθραυστικά από την Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι Moscow Times, το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα τις ρωσικές αρχές καθώς η Αρκτική θερμαίνεται δυσανάλογα πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο και έτσι ανοίγει η στρατηγική ναυτιλιακή οδός που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία με τη ναυσιπλοΐα όλο το χρόνο.

Ο πρώορος σχηματισμός αδιαπέραστου πάγου όμως προκαλεί τώρα προβλήματα στην  ναυσιπλοΐα και στα οικονομικά συμφέροντα δεκάδων εταιρειών με τους φορείς εκμετάλλευσης της Βόρειας Θάλασσας να δηλώνουν έκπληκτοι.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ένα στρώμα πάγου πάχους 30 εκατοστών έχει ήδη σχηματιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας Λάπτεφ και της ανατολικής Σιβηρίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με την The Barents Observer.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ