Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Γερμανία: Ο καλός, ο κακός και… ο άγνωστος στη νέα κυβέρνηση – Πώς μοιράζονται την εξουσία – Οι σχέσεις με την Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση «φανάρι» του Όλαφ Σολτς μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ είναι γεγονός. Ολη η Ευρώπη όπως και η Ελλάδα περιμένουν με ενδιαφέρον τι προκύψει από τον νέο συνασπισμό στη Γερμανία.

Ο «φόβος» των Ελλήνων αλλά και άλλων εταίρων της Γερμανίας, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο κόμμα FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας-Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, το κόμμα του οποίου έχε πάρει συχνά θέση υπέρ ελληνικών θέσεων στην Μπούντεσταγκ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς έχει δώσει μάχες για το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με τον Σολτς στο τιμόνι της Γερμανίας πολλοί έχουν ελπίδες για στροφή του Βερολίνου προς ευρύτερες συναινέσεις και πιο ευέλικτες οικονομικές πολιτικές.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι θέλουν να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος, ώστε να απελευθερωθούν χρήματα για την κάλυψη κοινωνικών δαπανών.

Ομως με τον αρχηγό των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών, πολλοί πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στη νομισματική πολιτική της νέας κυβέρνησης ενώ φοβούνται και για επιστροφή στους σκληρούς κανόνες του πρόσφατου παρελθόντος.

Κρίστιαν Λίντνερ, ο «κακός»

Η τοποθέτηση του Λίντνερ στη θέση του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας προβληματίζει, εκτός από την Αθήνα και άλλες χώρες της ΕΕ που θέλουν αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θέτει αυστηρά όρια στον κρατικό δανεισμό. Αν και αυτό ανεστάλη εξαιτίας της πανδημίας, πρόκειται να επιστρέψει.

Ο Λίντνερ θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός στους δημοσιονομικούς κανόνες. Είναι αυτός που είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα θα έπρεπε να «πεταχτεί με τις κλοτσιές» από την ευρωζώνη, ενώ θεωρούσε τον Σόιμπλε μαλακό με την Αθήνα.

Πράσινοι, ο «καλός»

Ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, οι Πράσινοι, υπήρξαν το πιο φιλελληνικό κόμμα στη γερμανική Βουλή. Πριν από έναν χρόνο, το κόμμα ζητούσε από την γερμανική κυβέρνηση να διακόψει την παράδοση στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία και να ανακληθεί η αδειοδότηση για την εξαγωγή υποβρυχίων.

Οι συναρχηγοί του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ εξασφάλισαν δύο ισχυρές θέσεις. με την μεν πρώτη να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και τον δεύτερο να διευθύνει ένα νέο υπερυπουργείο που θα συνδυάζει την οικονομία και το κλίμα.

Τον περασμένο Μάρτιο και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, Πράσινοι και Αριστερά έφεραν ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν από τη γερμανική Βουλή να αναγνωρίσει, ότι το θέμα των κατοχικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό.

Σύμφωνα με την DW,  μετά από επιμονή των Πρασίνων στο κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων συμπεριλήφθηκε αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφορικά με τη γερμανική κατοχή. Στο σχετικό κεφάλαιο οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Όπως ενδεικτικά δηλώνουν, την «κουλτούρα της μνήμης» την αντιλαμβάνονται «ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον.» Τονίζεται ότι τα τρία κόμματα αισθάνονται «μια ιδιαίτερη ευθύνη για τους ευρωπαίους γείτονες. Αλλά και η σημερινή συζήτηση, για παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, δείχνει ότι η από κοινού αντιμετώπιση δεν έχει ολοκληρωθεί.»

Οι συμφωνία των εταίρων της νέας κυβέρνησης

Στις πρώτες τους συμφωνίες κατέληξαν οι συνεταίροι της νέας κυβέρνησης στην Γερμανία υπό τον Όλαφ Σολτς. Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες,  σε μία κοινή διακήρυξη, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου τα σημεία στα οποία συμφώνησαν.

  • Μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη Γερμανία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι στιγμής ο στόχος ήταν το 65% μέχρι το 2030.
  • Το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθεί στα 12ευρώ /ανα ώρα. Μετά την προσαρμογή, μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω προσαρμογές.
  • Μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί η εισφορά   για την «πράσινη ενέργεια» στους λογαριασμού
  • Ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο, δεν θα αυξηθεί.
  • Ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες μέσω ειδικά αδειοδοτημένων καταστημάτων.
  • Το πλαφόν στα ενοίκια θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο αυστηρό.
  • Ο νόμος για τους τρανσέξουαλ θα καταργηθεί. Θα αντικατασταθεί από νόμο περί αυτοδιάθεσης
  • Ο όρος «φυλή» θα διαγραφεί από το Σύνταγμα.
  • Περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορούν να φέρνουν συγγενείς τους στη Γερμανία, με τη διευκόλυνση της επανένωση των οικογενειών.

Πώς μοιράζονται τα υπουργεία

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνει 6 υπουργεία  – Το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene)  πέντε, και το   κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)  τέσσερα

Αναλυτικότερα:

Σοσιαλδημοκράτες: Καγκελαρία, Εσωτερικών, Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Οικονομικής Συνεργασίας, Υγείας και το νεοσύστατο υπουργείο Δημοσίων Έργων και Στέγασης.

Πράσινοι:  Κλίματος και Οικονομίας, Εξωτερικών, Οικογένειας-Ηλικιωμένων-Γυναικών-Νεολαίας, Περιβάλλοντος-Πυρηνικής Ασφάλειας-Προστασίας του Καταναλωτή όπως και Τροφίμων και Γεωργίας.

Φιλελεύθεροι: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Έρευνας όπως και Μεταφορών που συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα της ψηφιοποίησης.

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα των τριών κομμάτων. SPD και FDP προγραμματίζουν συνέδρια για αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι Πράσινοι θα διεξαγάγουν κομματικό δημοψήφισμα. Στόχος είναι να εκλεγεί ο Όλαφ Σολτς καγκελάριος ως το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκέμβρη.

1 δισ. ευρώ στους υγειονομικούς

«Αποφασιστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας» ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς που παράλληκα έκανε γνωστό ότι τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει να διατεθεί και νέο μπόνους στους υγειονομικούς ύψους 1 δισ. ευρώ

Επίσης είπε ότι θα δημιουργηθει  ομάδας μόνιμου ομοσπονδιακού προσωπικού, η οποία θα εγκατασταθεί στην καγκελαρία και θα καταγράφει καθημερινά την κατάσταση στη χώρα.

«Τα τρία κόμματα είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και σε άτομα υψηλού κινδύνου. Σε εγκαταστάσεις στις οποίες μένουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός» επεσήμανε ο νέος Γερμανός καγκελάριος

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ