Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Γερμανία : Συμφωνία για κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πράσινων – Η μοιρασιά των υπουργείων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα!», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) και την Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων.

Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της συμφωνίας αυτής από τα κόμματα και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία.

Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι εταίροι, το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνουν οι Φιλελεύθεροι του FDP και τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα οι Πράσινοι. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αναλυτικά, το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας και το FDP τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ