Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκία: «Μία γυναικοκτονία την ημέρα» – Κραυγή αγωνίας των γυναικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κραυγή αγωνίας από τις γυναίκες στην Τουρκία, όπου καταγράφεται μια γυναικοκτονία την ημέρα. Τα περιστατικά έμφυλης βίας στην γείτονα χώρα, δημιουργούν ανασφάλεια στις γυναίκες που νιώθουν πιο ευάλωτες στη βία, από τότε που η Άγκυρα αποσύρθηκε από τη διεθνή σύμβαση για την προστασία τους.

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε την 1η Ιουλίου από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή σύμβαση που θέτει νομικά δεσμευτικούς κανόνες για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Το συντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατήγγειλε ότι η Σύμβαση ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία και απειλεί την παραδοσιακή οικογένεια. 

Μια γυναικοκτονία κάθε μέρα

Η Νουρσέν Ινάλ της οργάνωσης We Will Stop Feminicide (Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες) λίγες ώρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που είναι αύριο, Πέμπτη, καταγγέλλει: «Σε αυτή τη χώρα γίνεται κάθε ημέρα ένας φόνος γυναίκας. Η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ενθάρρυνε τους δράστες».

Συνολικά 345 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την οργάνωση. Το 2020 συνολικά φονεύθηκαν 410, από τις οποίες περισσότερες από δέκα εντοπίστηκαν νεκρές σε ύποπτες συνθήκες, όπως αυτοκτονίες.

Ο φόνος της 28χρονης αρχιτεκτόνισσας που δολοφονήθηκε με ένα σπαθί σαμουράι, προκάλεσε οργή και τρόμο και αύξησε τις εκκλήσεις να επανέλθει η Τουρκία στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όμως ο Ερντογάν το απέκλεισε λέγοντας ότι αυτό «έχει βγει εντελώς από την ατζέντα».

Σύμφωνα με τις ακτιβίστριες, τα αστυνομικά τμήματα διστάζουν να δεχθούν τις καταγγελίες των γυναικών και ισχυρίζονται πως οι υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο χωρίς να γίνει έρευνα, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις που οι θάνατοι των γυναικών ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ