Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Σουηδία: Η Μαγκνταλένα Άντερσον έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη Σουηδία εξελέγη για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, γυναίκα πρωθυπουργός. Πρόκειται για την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, τη Μαγκνταλένα Άντερσον που αναλαμβάνει τη θέση.

Η Άντερσον συγκέντρωσε σήμερα 117 ψήφους και εξελέγη πρωθυπουργός, αφού χθες, Τρίτη, το Αριστερό Κόμμα συμφώνησε να τη στηρίξει. Η 54χρονη υπουργός Οικονομικών διαδέχεται τον Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία και καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του 2022 που προμηνύονται δύσκολες για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Δύσκολες οι εκλογές τον Σεπτέμβριο

Η αποστολή που καλείται να εκτελέσει η νέα πρωθυπουργός είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν το κόμμα της στην εξουσία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν περίπου το 25% της πρόθεσης ψήφου, κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει ποτέ.

Ο μεγάλος τους αντίπαλος είναι το συντηρητικό κόμμα των Μετριοπαθών. Οι Μετριοπαθείς έχουν προσεγγίσει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) και δηλώνουν έτοιμοι να κυβερνήσουν με τη στήριξή του στο κοινοβούλιο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ