Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Σκάνδαλο με βομβαρδισμούς αμάχων με τις «πλάτες» της Γαλλίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκάνδαλο για κατάχρηση πληροφοριών που παρέχονταν στην Αίγυπτο από μυστική ομάδα γάλλων στρατιωτών και πρώην στρατιωτικών αποκαλύπτει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Disclose.

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας μετά τη διαρροή που δείχνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, που είχαν σκοπό να παρακολουθήσουν τζιχαντιστές μαχητές, «χρησιμοποιήθηκαν» από το Κάιρο για να στοχοποιήσουν διακινητές στα σύνορα της Λιβύης και να σκοτώσουν αμάχους. Σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον 19 βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων -μεταξύ 2016 και 2018- συνδέονται με τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Δεν διαψεύδει το Υπουργείο της Γαλλίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αποστολή της ομάδας στην Αίγυπτο με την κωδική ονομασία «Operation Sirli» έγινε το 2016. Εκείνη την περίοδο, ο γαλλικός στρατός πραγματοποιούσε πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Λιβύη, όπου δραστηριοποιούνταν μαχητές του Ισλαμικού κράτους.Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την εγκυρότητα των εγγράφων, ωστόσο το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας δεν την αμφισβήτησε.

Ο τρόπος δράσης:

Κατά την Disclose, η οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν και σε άλλες εμπιστευτικές συναλλαγές μεταξύ Παρισιού και Καΐρου, η γαλλική ομάδα συνοδευόταν από Αιγύπτιο αξιωματικό, επιφορτισμένο να ακούει τις υποκλοπές των συνομιλιών την ώρα που γινόντουσαν.

Οι διαρροές αναφέρουν πως η ομάδα συνειδητοποίησε γρήγορα ότι η τρομοκρατική απειλή ήταν ελάχιστη και ότι οι πληροφορίες της χρησιμοποιούνταν για να στοχεύσουν ανθρώπους που διακινούσαν αντικείμενα, από τσιγάρα και τρόφιμα μέχρι όπλα και ναρκωτικά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ