Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Σερβία: Καταγγελία για συνθήκες σύγχρονης δουλείας σε κινέζικη επιχείρηση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρωβουλευτές προχώρησαν σε ευθεία καταγγελία προς τις σερβικές Αρχές ζητώντας τους να τερματίσουν τη «σύγχρονη δουλεία» στη Σερβία, με τα φερόμενα θύματα να είναι Βιετναμέζοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κινεζική εταιρεία όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Euractiv.

Η έκθεση της σερβικής ΜΚΟ «Initiative for Economic and Social Rights», ανέφερε ότι περίπου 500 εργαζόμενοι από το Βιετνάμ έφτασαν στην σερβική πόλη Ζρένιανιν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2021, μέσω ενός πρακτορείου που χρέωνε τους εργαζόμενους μεταξύ 2.200 και 4.000 δολαρίων για τις υπηρεσίες τους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, της έκδοσης βίζας και της διαμονής. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι φέρεται να προσελήφθησαν από την China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD, με μια συμφωνία που δεν περιελάμβανε την ημερομηνία έναρξης απασχόλησης και τις πληρωμές «με μετρητά».

Αντιδράσεις από τους Ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές Βιόλα φον Κράμον-Ταουμπάντελ (Πράσινοι,Γερμανία), Γκουέντολίν Ντελμπός-Κορφίλντ (Πράσινοι Γαλλία), Τινέκε Στρικ (Πράσινοι, Ολλανδία) Τονιόνο Πίκουλα (Σοσιαλδημοκράτες, Κροατία), Κλέν Γρκοσέλι (Ανανέωση, Σλοβενία ), Ιρένα Γιόβεβα (Ανανέωση, Σλοβενία) και Τόμας Βάιτς (Πράσινοι Αυστρία) δήλωσαν ότι «είναι απογοητευμένοι από τις πρόσφατες αναφορές για εμπορία ανθρώπων στη Σερβία» και ζήτησαν «άμεση δράση από τις σερβικές αρχές».

Σύγχρονο δουλεμπόριο

Φαίνεται πως η εργάσιμη ημέρα πραγματοποιείται σε 9ωρη βάρδια, ενώ από τον μισθό τους αφαιρείται το κόστος των μέσων ατομικής προστασίας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να εργάζονται 26 ημέρες το μήνα, και αν δεν δουλέψουν τόσο χάνουν ολόκληρο τον μισθό του μήνα. Επιπλέον, αν καθυστερούν στη δουλειά, κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρο το μεροκάματο. Οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν επίσης να παραδώσουν τα διαβατήριά τους και τέθηκαν ερωτήματα για το εάν είχαν άδεια διαμονής και εργασίας.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι στεγάζονταν σε στρατώνες σε γεμάτα δωμάτια με κουκέτες. Επιπλέον, υπήρχαν μόνο δύο τουαλέτες για 500 εργάτες, ανεπαρκή συστήματα αποχέτευσης, μια επίμονη μυρωδιά αερίου και πολλές πεταμένες και μη ασφαλισμένες φιάλες αερίου. Η ΜΚΟ είπε επίσης ότι δεν υπήρχε ρεύμα ή πόσιμο νερό, δεν υπήρχε θέρμανση και το ντους και το πλύσιμο των ρούχων έπρεπε να γίνει με κρύο νερό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εργαζόμενοι στην συγκεκριμένη εταιρεία, ούτε εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν μπορούν να κάνουν αφού οι ανώτεροί τους ισχυρίζονται, πως κάτι τέτοιο είναι περίπλοκο.

«Η Σερβία πρέπει να αποδείξει ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Η ευρωβουλευτής Φον Κράμον Ταουμπάντελ, έγραψε πως είναι «εντελώς απαράδεκτο ένα υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ να ανέχεται την κατασκευή και τη συντήρηση ενός εργοστασίου που φέρεται να είναι στελεχωμένο χρησιμοποιώντας εμπορία ανθρώπων και εκμετάλλευση στην επικράτειά του».

Η σερβική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Σελάκοβιτς, αντέδρασε, κατηγορώντας την ευρωβουλευτή για προσπάθεια δαιμονοποίησης της Σερβίας. Οι σερβικές αρχές, σύμφωνα με τον Σελάκοβιτς, εξέτασαν άμεσα τις συγκεκριμένες καταγγελίες, όταν διέρρευσαν στον τύπο και διαπίστωσαν ότι η πραγματικότητα απέχει από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί. Μίλησε μάλιστα για συντονισμένη πολιτική επίθεση στο Βελιγράδι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ