Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Αυστραλία: Υπεγράφη η συμφωνία για την αγορά των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αυστραλία δεσμεύθηκε και επίσημα να εξοπλιστεί με πυρηνοκίνητα υποβρύχια στο πλαίσιο της νέας αμυντικής συμμαχίας «AUKUS», με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο υπουργός Άμυνας, Πίτερ Ντάτον, υπέγραψε μαζί με διπλωματικούς αντιπροσώπους της Βρετανίας και των ΗΠΑ συμφωνία που επιτρέπει την ανταλλαγή «πληροφοριών για τα πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία» ανάμεσα στις χώρες τους. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται και δημοσιοποιείται μετά την ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο.

Οι τριβές από την συμφωνία «AUKUS»

Η συμμαχία αυτή συνοδεύτηκε από την ακύρωση από την Αυστραλία ενός μεγάλου συμβολαίου για την αγορά δώδεκα συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων έναντι 90 δισεκ. αυστραλιανών δολαρίων (55 δισεκ. ευρώ), που προκάλεσε έντονη διαφωνία ανάμεσα στο Παρίσι και την Καμπέρα.

Οι λεπτομέρειες της απόκτησης των υποβρυχίων μένει ακόμη να αποφασιστούν, κυρίως αν η Αυστραλία θα επιλέξει αμερικανικά ή βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης. Η συμφωνία θα βοηθήσει την Αυστραλία να ολοκληρώσει μια μελέτη 18 μηνών για την απόκτηση υποβρυχίων, δήλωσε ο Ντάτον μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Καμπέρα σήμερα με τον Αμερικανό επιτετραμμένο Μάικλ Γκόλντμαν και τη Βρετανίδα Ύπατη Αρμοστή στην Αυστραλία Βικτόρια Τρίντελ.

Πριν από την τελετή υπογραφής, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε ένα μνημόνιο έγκρισης της συμφωνίας πως αυτή η τελευταία θα βελτιώσει τη «θέση αμοιβαίας άμυνας» των τριών χωρών.

Στο πλαίσιο της «AUKUS», η Αυστραλία αναμένεται να αποκτήσει οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια τεχνολογίας αιχμής, ικανά να πραγματοποιούν κρυφές αποστολές μεγάλης εμβέλειας. Η συμμαχία εξόργισε την Κίνα που τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη» απειλή που επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ