Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Πράσινο φως από την Επιτροπής Μεταφορών Ε.Ε. για ενοικίαση φορτηγών χωρίς οδηγούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πράσινο φως έδωσε η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού για την ενοικίαση φορτηγών οχημάτων χωρίς οδηγούς. Αυτή η απόφαση δεν είναι οριστική αλλά σε περίπτωση, που ολοκληρωθεί τότε, επηρεάζει άμεσα τους οδηγούς φορτηγών σε κάθε χώρα, που ασχολούνται με εμπορευματικές μεταφορές.

Η απόφαση αυτή δεν συνδέεται με το θέμα των αυτοκινούμενων οχημάτων αλλά με την παράδοση οχημάτων. Στόχος είναι το άνοιγμα της αγοράς για τη χρήση φορτηγών, χωρίς οδηγούς κι η διευκόλυνση κατά την ενοικίαση των οχημάτων από άλλες χώρες της ΕΕ αλλά μέχρι στιγμής προβλέπεται αυτή η διαδικασία για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το ζήτημα, όμως, είναι ποιος παίρνει την ευθύνη, αν ένα αυτοκίνητο είναι ελαττωματικό και αλλάζει τόσο εύκολα χέρια, σε ό, τι αφορά στα ζητήματα ασφάλειας κι ασφάλισης του οδηγού και του οχήματος. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να χαθούν αρκετές θέσεις εργασίας ειδικά στον τομέα των οδηγών εμπορευματικών μεταφορών και στη χώρα μας. Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι για φορτηγά, που μεταφέρουν νωπά ή προϊόντα, που αλλοιώνονται εύκολα.

Οι κανόνες που συμφωνήθηκαν ανεπίσημα από τη σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου και τους διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου, υπό την ηγεσία της εισηγήτριας του ΕΚ Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, PT), παρέχουν ένα περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς για τη χρήση εμπορευματικών οχημάτων (φορτηγών ή φορτηγών), που μισθώνονται χωρίς τους οδηγούς τους και διευκολύνουν υφιστάμενους περιορισμούς, κατά την ενοικίαση αυτών των οχημάτων από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η απόφαση είναι ζωτικής σημασίας για τους μεταφορείς, τις εταιρείες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης, που επιδιώκουν να ανταποκριθούν σε βραχυπρόθεσμες, εποχιακές ή προσωρινές αιχμές ζήτησης ή να αντικαταστήσουν ελαττωματικά ή κατεστραμμένα οχήματα.

Η απόφαση αυτή ωστόσο, διευκολύνει εταιρείες μεταφορών, που μπορούν να χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα οχήματα, που φέρουν άδεια άλλης χώρας της ΕΕ, για τουλάχιστον 1 έως 2 μήνες, υπό όρους, ετησίως.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ