Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Πολιτική κρίση, πείνα και ξηρασία απειλούν τον αφγανικό λαό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτεταμένη ξηρασία, οικονομική αναταραχή και κατάρρευση των αγροτικών μέσων διαβίωσης ταλαιπωρούν, εκτός της πολιτικής κρίσης, τον αφγανικό λαό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) τουλάχιστον 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν έχουν έρθει αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Ο αριθμός των Αφγανών, που κινδυνεύουν με φτώχεια κι υποσιτισμό αναμένεται ν΄ αυξηθεί κατά 4 εκατομμύρια το επόμενο διάστημα.

Παρά την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, ο κίνδυνος πείνας είναι υπαρκτός. Περίπου το 70% των Αφγανών ζει σε αγροτικές περιοχές κι η γεωργία αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 25% του ΑΕΠ. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 80% της οικονομίας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον τομέα της Γεωργίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων χρειάζεται τουλάχιστον 115 εκατομμύρια δολάρια, για να μειωθούν οι συνέπειες της κρίσης και να στηρίξει 5 εκατομμύρια πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά άμεσα κι άλλα 85 εκατομμύρια μέσα στο 2022 για ν’ αποφευχθεί η κατάρρευση των βιοποριστικών πόρων.

Προς το παρόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων διανέμει στους Αφγανούς σπόρους σιταριού σε 31 από τις 34 επαρχίες της χώρας, για να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί θα εξασφαλίσουν τα προς το ζην, αφού η εκτεταμένη ξηρασία έχει δημιουργήσει κίνδυνο λιμού. Δυστυχώς, και το 2022 προβλέπεται και νέος κίνδυνος ξηρασίας.

Οι κατεστραμμένες σοδειές είχαν ήδη ως αποτέλεσμα να πουλήσουν οι Αφγανοί το ζωικό τους κεφάλαιο και να συσσωρευτούν χρέη. Αν συνεχιστεί αυτό και το 2022, όπως προβλέπεται, τότε είναι δύσκολο οι Αφγανοί να παραμείνουν στον τόπο τους, με ό, τι συνεπάγεται αυτό και για την Ελλάδα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ