Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Λευκορωσία: Η G7 ζητάει τον άμεσο τερματισμό της μεταναστευτικής κρίσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η G7 κάλεσε σήμερα Πέμπτη (18.11.2021) τη Λευκορωσία να προχωρήσει στον άμεσο τερματισμό της κρίσης που έχει ξεσπάσει με τους μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία, που αποτελούν και σύνορα της ΕΕ.

Οι χώρες της G7 κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί «να αποσπάσει την προσοχή» από τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες επιδίδεται, με πρόσχημα τους μετανάστες.

Διεθνής καταδίκη

Σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, αλλά και της ΕΕ «καταδικάζουν την οργάνωση από το λευκορωσικό καθεστώς της παράνομης μετανάστευσης μέσω των συνόρων του».

«Αυτές οι σκληρές ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων», τονίζουν. «Ζητάμε από το καθεστώς να σταματήσει αμέσως την επιθετική εκστρατεία εκμετάλλευσης προκειμένου να αποφευχθούν νέοι θάνατοι και νέα δεινά», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Οι ενέργειες του λευκορωσικού καθεστώτος αποτελούν απόπειρα να αποσπαστεί η προσοχή από τη μόνιμη περιφρόνησή του προς το διεθνές δίκαιο, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων αυτών του δικού του λαού», τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών.

Η G7 ζητεί από το Μινσκ να προσφέρει στις διεθνείς οργανώσεις «άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση ώστε να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια». Εκφράζει εξάλλου την αλληλεγγύη της προς την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, θύματα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μιας προκλητικής εκμετάλλευσης της παράτυπης μετανάστευσης».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ