Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης βιαστής – Ο πρώτος από το 2012

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας θανατοποινίτης, ο οποίος ζητούσε να εφαρμοστεί η εσχάτη των ποινών εις βάρος του «το ταχύτερο δυνατόν», εκτελέστηκε στις ΗΠΑ. Είχε ομολογήσει τον βιασμό του 12χρονου παιδιού της πρώην γυναίκας του, μπροστά στα μάτια της, ενώ την είχε πυροβολήσει και την είχε αφήσει να αργοπεθαίνει.

Η πολιτεία του Μισισιπή προχώρησε στην εκτέλεση του θανατοποινίτη Ντέιβιντ Νιλ Κοξ, ηλικίας 50 ετών. Η ποινή, του είχε επιβληθεί από το 2012, μετά την ομολογία του για το ανατριχιαστικό έγκλημα, το οποίο «διέπραξε εκ προμελέτης, με οργή και χαρά», όπως ανέφερε ο ίδιος σε επιστολή του.

Έγκλημα εκ προμελέτης, με οργή και χαρά

Το 2009, η σύζυγός του, που είχε μια κόρη από προηγούμενο γάμο, τον κατήγγειλε στην αστυνομία όταν έμαθε πως βίασε το παιδί. Πέρασε μερικούς μήνες στη φυλακή, προτού αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, αγόρασε όπλο για να εκδικηθεί την πρώην γυναίκα του. Αφού εισέβαλε στο σπίτι της, την πυροβόλησε και την άφησε να αργοπεθαίνει για ώρες ενώ βίαζε, μπροστά της, το 12χρονο παιδί της. Ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε το 2012 στην εσχάτη των ποινών.

Άρχισε να στέλνει επιστολές σε δικαστές, αξιώνοντας να προγραμματιστεί ημερομηνία για την εκτέλεσή του «το συντομότερο δυνατόν». Σε επιστολή του με ημερομηνία 19η Αυγούστου 2018, εξηγούσε πως ήθελε το «σώμα του να εκτελεστεί γα τα εγκλήματα που διέπραξε εκ προμελέτης, με οργή και χαρά».

https://twitter.com/chapoisat/status/1461084819367120903

Η χορήγηση της θανατηφόρας ένεσης

Έπειτα από ψυχιατρικές αξιολογήσεις, καθώς θεωρείτο πως είχε προβλήματα ψυχικής υγείας, το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας του Μισισιπή αποφάνθηκε πως ήταν σε θέση να λάβει αυτή την απόφαση και όρισε την εκτέλεσή του.

Η θανατηφόρα ένεση χορηγήθηκε στη φυλακή Πάρτσμαν, όπου υπάρχει οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού εγκλείστων, σε αυτή τη συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού νότου. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:12 (τοπική ώρα), σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή (Death Penalty Information Center, DPIC).

Έγινε ο δέκατος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ μέσα στο 2021 και ο πρώτος από το 2012 στην πολιτεία του Μισισιπή. Οι αρχές της πολιτείας δυσκολεύονται τα τελευταία χρόνια, να προμηθευτούν τις θανατηφόρες ουσίες που χρειάζονται για τις εκτελέσεις. Φαρμακευτικές εταιρείες, αρνούνται κατηγορηματικά να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ