Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Αιθιοπία: 200 παιδιά νεκρά από πείνα σε νοσοκομεία του Τιγκράι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σχεδόν 200 μικρά παιδιά πέθαναν από την πείνα στο Τιγκράι, την περιοχή στη βόρεια Αιθιοπία που βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στο έλεος του πολέμου και όπου ο υποσιτισμός επιδεινώνεται, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγαν γιατροί και τοπικοί ερευνητές, την οποία παρουσίασαν αποκλειστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα δεδομένα της έρευνας προσφέρουν μια σπάνια οπτική για την κατάσταση αναφορικά με την πείνα στο Τιγκράι, όπου οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί και το οποίο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπόκειται σε έναν αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, με αποτέλεσμα την έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων.

Όμως, ο απολογισμός αυτός δεν είναι εξαντλητικός, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία δεν είναι πλέον λειτουργικά και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στις μισές από τις περιοχές του Τιγκράι, επισημαίνει σε μια συνέντευξη στο AFP ο Χάγκος Γκοντεφάι, ο οποίος διηύθυνε, πριν από τον πόλεμο, τις υγειονομικές υπηρεσίες στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκράι βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), κόμματος που διοικούσε αυτήν την περιοχή πριν από τον πόλεμο και θεωρείται τώρα “τρομοκρατικό” από την Αντίς Αμπέμπα.

«Καταγράψαμε περισσότερους από 186 θανάτους» παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών, εξαιτίας σοβαρού υποσιτισμού, είπε ο Χάγκος, που είναι και ο ίδιος γιατρός.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε 14 νοσοκομεία και σε οικογένειες στο Τιγκράι από γιατρούς και ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέκελε, υπογραμμίζει επίσης πως περίπου το 29% των παιδιών υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, έναντι 9% πριν από τον πόλεμο.

Αναφορικά με τον σοβαρό οξείας μορφής υποσιτισμό, ο αριθμός ανέρχεται σε 7,1% έναντι 1,3% πριν από τον πόλεμο, αναφέρεται.

Μονάχα το 14% των νοικοκυριών, που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα, έναντι 60% στο παρελθόν, λέει η έρευνα, όπου εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση στις περιοχής που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι αρχές.

«Για αυτές τις περιοχές (…), μπορούμε μονάχα να φανταστούμε πόσα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Ζουν σε απομονωμένες περιοχές, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν επικοινωνίες, δομές υγείας», τονίζεται.

«Σας το λέω, εάν πάμε στις απομονωμένες περιοχές, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί, είναι βέβαιο», υπογράμμισε ο Χάγκος Γκοντεφάι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ