Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Βουλγαρία: Νικητές στις εκλογές οι «νεοφώτιστοι» Πετκόφ και Βασίλεφ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Βουλγαρία στήθηκαν κάλπες για 3η φορά μέσα στον χρόνο και αυτή τη φορά η νέα κεντρώα παράταξη «Ας συνεχίσουμε την Αλλαγή» υπό την ηγεσία δύο σαραντάρηδων επιχειρηματιών είναι ο νικητής.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται εντός της ημέρας. Οι Κίριλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στην εκστρατεία για την κατάκτηση της εξουσίας  γοήτευσαν τους Βούλγαρους με τις ενέργειές του στους κόλπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Από συμφοιτητές που γνωρίστηκαν στα έδρανα του Χάρβαρντ, νικητές των εκλογών
Οι Κίριλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ.

«Η Βουλγαρία παίρνει έναν νέο δρόμο», δήλωσε ο Κίριλ Πετκόφ που εμφανίστηκε χαμογελαστός στους φωτογράφους και τις κάμερες. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σχηματίσουμε μία κανονική κυβέρνηση».

Μετά την αποτυχία των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο 2021, το δίδυμο καλείται να  επιτύχει σε μία πολύ δύσκολη αποστολή.

Φονικό κύμα της πανδημίας

Αλλά πολλοί ήταν οι ψηφοφόροι που δεν μετακινήθηκαν μέχρι τα εκλογικά τμήματα, καθώς η συμμετοχή ανήλθε σε μόλις 40%.

Ολοι οι πολιτικοί παράγοντες διακήρυξαν ότι η έξοδος από το άνευ προηγουμένου αδιέξοδο είναι ο κοινός τους στόχος. Ανάμεσα στα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, η υγειονομική κρίση, διότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να διαχειριστεί την επιδείνωση της κατάστασης.

Καθημερινά  200 άνθρωποι πεθαίνουν στην Βουλγαρία, όπου λιγότερο από το 25% των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιασθεί πλήρως.

Συζητήσεις για συνεργασία

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο έπειτα από μία δεκαετία στην εξουσία, καταγγέλλει το «χάος», το οποίο μπορεί να συνεχισθεί.

Οι δύο νεοαφιχθέντες του κόμματος «Ας συνεχίσουμε την Αλλαγή» «είναι πολύ ενθουσιώδεις», αλλά δεν έχουν μεγάλη πείρα, λέει η Μποριάνα Ντιμιτρόβα, διευθύντρια του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Alpha Research και προβλέπει τον σχηματισμό μίας «ασταθούς» κυβέρνησης συνασπισμού εξαιτίας της διάστασης απόψεων και ιδεών.

Στόχος τους, «η εξάλειψη της διαφθοράς» σε μία χώρα που βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αριστερά, κέντρο ή δεξιά, μικρή σημασία έχει», λέει ο Κίριλ Πετκόφ, υποψήφιος πρωθυπουργός. «Αν μπορούμε να σταματήσουμε την διαφθορά και να ανακατανείμουμε τα χρήματα για το καλό των φορολογουμένων, τότε θα πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε με πολλά κόμματα».

«Έχουν την ικανότητα να ρίξουν γέφυρες ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά», θεωρεί ο Ιβάιλο Ντίτσεφ του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Εκλογή προέδρου

Παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, οι Βούλγαροι ψήφιζαν επίσης χθες για την εκλογή του προέδρου της χώρας.

Ο Ρουμέν Ράντεφ, απερχόμενος πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, προηγείται στον πρώτο γύρο με το 49% των ψήφων, έναντι 24% του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σόφιας Αναστάς Γκερτζίκοφ, που στηρίζεται από το Gerb.

Ο Ρουμέν Ράντεφ, εχθρός του Μπόικο Μπορίσοφ, χαιρέτισε τα αποτελέσματα των εκλογών, ένδειξη ότι «η κοινωνία θέλει να σπάσει τον κύκλο της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ