Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ποια είναι σήμερα τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ελληνική γλώσσα αναφέρεται πολύ συχνά στον όρο «λιμάνι», χρησιμοποιώντας τον και κανονικά και μεταφορικά, αφού είναι μία χώρα, νησιωτική και παράκτια. Λιμάνια υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων στην χώρα μας, μερικά παρέμειναν, άλλα χωροθετήθηκαν για διάφορους λόγους σε σχετικά κοντινό σημείο, άλλα εγκαταλείφθηκαν ή καταστράφηκαν.

Στην Αττική από τα πρώτα λιμάνια, που είχαν ρόλο στην αρχαιότητα ήταν του Φαλήρου, που φαίνεται να εκτεινόταν από το τωρινό Παλαιό Φάληρο έως τις Τζιτζιφιές κι ενδεχομένως και στο Νέο Φάληρο. Στην Κρήτη το λιμάνι της αρχαίας Κνωσού επικοινωνούσε με την πόλη από τη βόρεια είσοδό της.

Από τα πιο σημαντικά αρχαία λιμάνια της χώρας θεωρούνται τα λιμάνια της Θάσου, της Σάμου, της Σαλαμίνας, του Σουνίου. Ξεχωριστό ρόλο φαίνεται να έπαιζαν από νωρίς το αρχαίο λιμάνι στα Φαλάσαρνα της Κρήτης και το αρχαίο λιμάνι Αλιών στο Πόρτο Χέλι της Αργολίδας.

Θάλασσα λιμάνια ελληνικά νησιά Αιγαίο πέλαγος Φωτό Αννα Στεργίου 12

Ο Θεμιστοκλής φαίνεται, πως ήταν εκείνος, που έδωσε ώθηση πείθοντας τους Αθηναίους ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά ήταν προς όφελός τους, σε αντίθεση με το λιμάνι του Φαλήρου. Ας μην ξεχνάμε ότι ξακουστές είναι οι ναυμαχίες της Σαλαμίνας ή και μερικούς αιώνες αργότερα του Ακτίου με τη συμμετοχή και της βασίλισσας Κλεοπάτρας.

Φράσεις, που αναφέρονται στην καθημερινότητά μας δείχνουν και τη σημασία, που δίνει ο λαός μας στη λέξη λιμάνι (λιμήν).

«Είσαι το λιμάνι μου», λένε οι ερωτευμένοι», «θα στα πω λιμανιώτικα», δηλαδή καθαρά και ξάστερα, «κάθε λιμάνι και καημός», λέει το τραγούδι, «Στου λιμανιού το καλντερίμι, όσοι δεν ζήσαν», τραγουδούσε η Πόλυ Πάνου, ενώ η Μελίνα απογείωνε τη φήμη της με «Τα παιδιά του Πειραιά». Η Ελλάδα έχει περίπου 150 λιμάνια, μεγάλα, μεσαίου και μικρού μεγέθους αλλά κι άλλα πολύ μικρά, που καλύπτουν καθαρά τοπικές ή τουριστικές ανάγκες ή εγκαταλειμμένα.

Τα μεγάλα λιμάνια σήμερα

Περίπου 835 είναι τα μεγαλύτερα λιμάνια σ’ όλο τον κόσμο, μέσω των οποίων διακινούνται τα εμπορεύματα και χρησιμοποιούνται, ενίοτε κι από το επιβατικό κοινό. Όμως, ολοένα και περισσότερο οι ασιατικές χώρες έχουν αυξημένο ρόλο στην παραγωγή καραβιών ή στη διακίνηση εμπορευμάτων, με την Κίνα να έχει πρωτεύοντα ρόλο.

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

Ποια είναι όμως τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια;

Στην Ευρώπη 1ο και με διαφορά είναι το λιμάνι του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, 2ο το λιμάνι του Αμβούργου στη Γερμανία, 3ο το λιμάνι του Πειραιά, 4ο το λιμάνι Αλτζεζίρα στην Ισπανία, 5ο το λιμάνι της Βρέμης στη Γερμανία ενώ έχουν εκτοπιστεί σε μεγάλο βαθμό από τον παγκόσμιο χάρτη, λιμάνια, που φαίνονταν στο παρελθόν πιο πολυσύχναστα: η Μασσαλία στη Γαλλία, η Αμβέρσα στο Βέλγιο, το Λίβερπουλ στη Μεγάλη Βρετανία.

Ρέθυμνο παλιά πόλη σκαριά τουρισμός Φωτό Αννα ΣτεργίουΗ κυριαρχία των Ασιατών

Όμως, η εικόνα αλλάζει αν δούμε όλο τον κόσμο. Η διεθνής κατάταξη ως προς τη διάθεση των εμπορευματοκιβωτίων δείχνει μία άνευ προηγουμένου βελτίωση των μεγεθών του κινεζικού γίγαντα αλλά και γενικότερα ασιατικών χωρών από τη Μέση έως την Άπω Ανατολή.

Πρώτο και με διαφορά το λιμάνι της Σαγκάης στην Κίνα, ακολουθεί το λιμάνι της Σιγκαπούρης στην ομώνυμη χώρα, η οποία είχε παράδοση στις ναυτιλιακές δραστηριότητες, το Νίνγκμπο-Ζουσάν στην Κίνα, το Σένσεν στην Κίνα, το λιμάνι Γκουντζού, επίσης στην Κίνα, το λιμάνι Μπουσάν στη Νότια Κορέα, το λιμάνι Κινγντάο, επίσης στην Κίνα, το λιμάνι Τιαντζίν, κι αυτό στην Κίνα.

Για του λόγου το αληθές ασθμαίνοντας φτάνει 10ο το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία ενώ ο Πειραιάς βρίσκεται στην 28η θέση της αξιολόγησης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ναυτιλίας, λόγω της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και της χωρητικότητάς του αλλά εξακολουθεί να κατέχει σημαντική και δεσπόζουσα θέση στη Μεσόγειο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ