Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Βουλγαρία: Εκλογές για 3η φορά σε 7 μήνες – Τα φαβορί

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για τρίτη φορά μέσα στο έτος, η Βουλγαρία καλείται να ψηφίσει για να εκλέξει κυβέρνηση, την ώρα που το κράτος με το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από το φονικότερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Βουλγαρία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από τους εταίρους της στην ΕΕ, καθώς εδώ και εβδομάδες τα πτώματα στοιβάζονται στα νεκροτομεία. Μάλιστα βρίσκεται στην δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό.

Τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε 7 μήνες

Οι δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, τον Απρίλιο και κατόπιν τον Ιούλιο του 2021, δεν επέτρεψαν να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, έναν χρόνο μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της διαφθοράς και εναντίον του Μπόικο Μπορίσοφ, του πρωθυπουργού σχεδόν για μια δεκαετία.

Αυτή τη φορά, μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, όλοι ελπίζουν σε μια ώριμη αντιμετώπιση από τους ηγέτες, ωστόσο οι πολιτικές δυνάμεις απέφυγαν να ταχθούν ρητώς υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων, λόγω του φόβου ότι θα αποδοκιμαστούν από ένα εκλογικό σώμα ήδη κουρασμένο από τις τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες.

Η προσωρινή κυβέρνηση υιοθέτησε το υγειονομικό πάσο πρόσφατα, ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν τόνωσε την εκστρατεία ανοσοποίησης, αλλά προκάλεσε κιόλας την οργή των αντιρρησιών και των αρνητών.

Ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση

Το συντηρητικό κόμμα του Μπορίσοφ αναμένεται να αναδειχθεί ξανά πρώτο, με το 24% των ψήφων, όμως δύσκολα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Δημοφιλείς υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αποφάσισαν να ιδρύσουν το δικό τους κίνημα, που βάπτισαν «Συνεχίζουμε την αλλαγή», με κεντρικό σύνθημα «Διαφθορά μηδέν». Οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους σοσιαλιστές και να οδεύουν προς τη συγκέντρωση του 16% των ψήφων.

Το πεδίο είναι ελεύθερο για τις άλλες παρατάξεις, ιδίως για δυο φρέσκους πολιτικούς, τον Κιρίλ Πετκόφ και τον Ασέν Βασίλεφ, σαραντάρηδες επιχειρηματίες με πτυχία του Χάρβαρντ.

Ο τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ, που είχε αναδειχθεί νικητής στις εκλογές του Ιουλίου, απέτυχε στο να βάλει τέλος στην πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου μετά το τέλος του σοσιαλισμού στη Βουλγαρία. Αυτό αναμένεται να του στοιχίσει πολύ, με το κόμμα του να κατρακυλάει γύρω στο 10%, κατά δημοσκοπήσεις.

Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές διεξάγονται και προεδρικές εκλογές, με τον Ρούμεν Ράντεφ, που διεκδικεί την επανεκλογή του και μοιάζει να είναι το φαβορί. Ο Ράντεφ είχε συμμετάσχει, στις διαδηλώσεις εναντίον του Μπόικο Μπορίσοφ το καλοκαίρι του 2020 και η νίκη του θα διευκόλυνε τη δημιουργία μετώπου εναντίον του υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού.

Αλλά ακόμη κι αν προκύψει τέτοια κυβέρνηση, αναλυτές προβλέπουν πως θα έχει σύντομη ζωή, λόγω της ισχυρής θέσης του GERB στην αυτοδιοίκηση και τις διαφορές απόψεων μεταξύ των «κομμάτων της αλλαγής».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ