Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Νέες απειλές από τον Ερντογάν: «Αν ανοίξουμε τα σύνορά, τι θα κάνει η Ελλάδα δεν ξέρω»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, μετά τις αποκαλύψεις ότι η κρατική τουρκική αεροπορική εταιρεία μετείχε στις μετακινήσεις μεταναστών στο Μινσκ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στην Άγκυρα,  κατηγόρησε την Ελλάδα  ότι «καταδικάζει τους πρόσφυγες σε θάνατο τρυπώντας τις βάρκες τους» και σημείωσε ότι η επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία για την προσφυγική κρίση συνιστά «πραγματική αχαριστία».

«Αν εμείς ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα, τι θα κάνει η Ελλάδα δεν ξέρω», είπε όλο νόημα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την ελληνοαμερικανική συμφωνία και για τον ρόλο που αποκτά το λιμάνι και η στρατιωτική βάση της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανική στρατιωτική βάση».

Από την πλευρά του, ο Όρμπαν υπογράμμισε την ανάγκη για μια αμυντική περίμετρο γύρω από την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ήπειρος βρίσκεται υπό πιέσεις μεταναστευτικών ροών από τη Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λευκορωσία.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους Τούρκους φίλους μας στο μεταναστευτικό. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότερο», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχολίασε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι΄άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν», απαντά ο κ. Οικονόμου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ