Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Φινλανδία: Οι γυναίκες εργαζόμενες θα ελέγχουν τον μισθό των ανδρών συναδέλφων τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σε μια κίνηση γεφύρωσης του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, σχεδιάζει έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να ελέγχουν τις απολαβές των συναδέλφων τους, σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν από τις εκλογές, τον Απρίλιο του 2023 και όπως ήταν αναμενόμενο έχει γίνει «Μήλον της Έρριδος», ωστόσο η πεντακομματική συμμαχία της πρωθυπουργού, Σάνα Μάριν, επιμένει υποστηρίζοντας πως θα συμβάλλει στο να καταργηθούν οι μισθολογικές ανισότητες. «Αυτό που είναι κομβικό για το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι η εξάλειψη του αδικαιολόγητου μισθολογικού χάσματος. Οι ανισότητες τώρα θα αντιμετωπιστούν πιο αυστηρά», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ισότητας, Τόμας Μπλόμκβιστ.

Ένα νομοσχέδιο «Μήλον της Έρριδος»

Το σχέδιο νόμου έχει δεχτεί επικρίσεις τόσο από τα συνδικάτα των εργαζομένων, που επιθυμούν ακόμη μεγαλύτερη μισθολογική διαφάνεια, όσο και από την μεγαλύτερη ένωση εργοδοτών. Η ένωση υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο και πως η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του εργοδότη αλλά και του μισθού του εργαζόμενου, πρέπει να είναι εθελοντική.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων και ο διαμεσολαβητής σε θέματα ισότητας Γιούκα Μαριανβάρα εκτιμούν ότι: «Για να γεφυρωθεί το χάσμα απαιτείται μια αλλαγή στη νοοτροπία και επομένως είναι απαραίτητο να αλλάξει ο νόμος για να αλλάξει η κουλτούρα», πρόσθεσε η Καταρίνα Μούρτο, διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Σωματείων Διευθυντικών και Διοικητικών Υπαλλήλων.

«Καθιστώντας υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση λεπτομερών πληροφοριών που αφορούν τους μισθούς θα προκληθεί μια γενικότερη περιέργεια και θα υπάρξει επιδείνωση του εργασιακού κλίματος», υποστηρίζει η ένωση εργοδοτών.

37η στην λίστα με την μισθολογική ισότητα

Οι γυναίκες στην Φινλανδία αμείβονταν κατά 17,2% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες το 2020, σύμφωνα με μια κατάταξη για την μισθολογική ισότητα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Στην κατάταξη αυτή η Φινλανδία κατέχει την 37η θέση και βρίσκεται πολύ πίσω από τις γειτονικές της Νορβηγία (8η), Δανία (9η) και Σουηδία (12η), παρότι η ισότητα των φύλων βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Φινλανδίας επί δεκαετίες.

Η δημοσιογράφος, Μέργια Μάχκα, αναρτά από το 2019 τις απολαβές της στο Twitter και στο Instagram για να ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για την μισθολογική διαφάνεια. «Έχουν υπάρξει καταστάσεις όπου έχω διαπιστώσει ότι ένας άνδρας που κάνει μια παρόμοια δουλειά με εμένα έχει λάβει μεγαλύτερο μισθό», δήλωσε η Μάχκα και δημοσιοποίησε το φορολογητέο εισόδημά της για το 2020 που ανέρχεται σε 48.522 ευρώ.

«Ημέρα φόρων»

Πρόσφατα, οι φινλανδικές φορολογικές αρχές δημοσιοποίησαν το φορολογητέο εισόδημα για το 2020 του κάθε πολίτη, μια ημέρα που είναι γνωστή ως «ημέρα φόρων», κατά την οποία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης «ξεσκονίζουν» τα αρχεία των πλούσιων και διάσημων.

Παρότι είναι διαφανής η διαδικασία, δεν δίνει την πλήρη εικόνα, αφού εκτιμάται ότι το φορολογητέο εισόδημα ενός πολίτη είναι κατά μέσον όρο 75-80% χαμηλότερο σε σχέση με το πραγματικό του εισόδημα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ