Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Εσθονία, η Γαλλία και η Ιρλανδία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να διεξαχθεί αύριο το απόγευμα, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές κι ενώ η ένταση δεν αποκλιμακώνεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, την οποία στηρίζει η Ρωσία.

Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται «στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης» για να μπει τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

Σε σημερινή ανακοίνωση του Ζόζεπ Μπορέλ έκφρασε τη στήριξη της ΕΕ στα κράτη μέλη που πλήττονται από όσα διαδραματίζονται στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Ζοζέπ Μπορέλ επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής

«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που πλήττονται από αυτήν την υβριδική επίθεση και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσους έχουν πληγεί πιο άμεσα. Οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τις ενέργειές μας, ιδίως όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας .

Επίσης, ανέφερε ότι «η ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση των ανθρώπων από το καθεστώς της Λευκορωσίας για πολιτικούς σκοπούς έχει λάβει νέα ανησυχητική διάσταση τις τελευταίες ημέρες» και έκανε λόγο για ομάδες μεταναστών που «συνοδεύονται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας προς τα σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ με στόχο να εξαναγκάσουν τις παράνομες εισόδους».

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση που χρηματοδοτείται από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εμπορίας μεταναστών, που οργανώνεται από το καθεστώς της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων με την επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων ώστε η ΕΕ να μπορεί να στοχεύσει όσους εμπλέκονται και συμβάλουν σε δραστηριότητες του καθεστώτος Λουκασένκο που διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» τόνισε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ