Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΟΗΕ: Έκκληση για αποκλιμάκωση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα ΛευκορωσίαςΠολωνίας και καλούν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τηρούνται η ασφάλεια αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), έχουν έρθει σε επαφή και με τις δύο κυβερνήσεις και ζητούν επείγουσα επίλυση της κατάστασης και άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στον πληθυσμό για να διασφαλιστεί ότι παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια και εντοπίζονται όσοι χρειάζονται διεθνή ή άλλες μορφές προστασίας, καθώς και ότι όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο μπορούν να το κάνουν όπου βρίσκονται.

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ των ηγετών

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις Αρχές της Λευκορωσίας για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και την αξιολόγηση της προσωπικής κατάστασης αυτών των ανθρώπων, σε κατάλληλες τοποθεσίες, μακριά από τις παραμεθόριες περιοχές. Οι δύο οργανώσεις έχουν δηλώσει δημόσια σε πολλές περιπτώσεις ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων για την επίτευξη πολιτικών σκοπών δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να σταματήσει. ανθρωπιστικών καταστάσεων.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, κατηγόρησε χθες, Τρίτη, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το κύμα μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι αυτή η «υβριδική» επίθεση κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την Ε.Ε.

Η Γερμανία, που κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι εκμεταλλεύεται τους μετανάστες στέλνοντάς τους στα σύνορα με την Πολωνία, ζήτησε να επιβληθούν στη Λευκορωσία νέες κυρώσεις από την ΕΕ.

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όλους όσοι συμμετέχουν στη στοχευμένη εμπορία μεταναστών», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας σε ανακοίνωση , προειδοποιώντας ότι η ΕΕ εργάζεται για να «επεκτείνει και να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Λουκασένκο».

Η νύχτα ήταν επεισοδιακή καθώς βαθαίνει η κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Απελπισμένοι μετανάστες έχουν παγιδευτεί εν μέσω ψύχους στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας, όπου η παρουσία στρατιωτών και από τις δύο πλευρές εγείρει φόβους για μια σύγκρουση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ