Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Καρχαρίες ζουν στον ποταμό Τάμεση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρχαρίες ζουν στον ποταμό Τάμεση, σύμφωνα με τη ζωολογική εταιρεία του Λονδίνου που σημειώνει πως μέχρι τη δεκαετία του 1950, ο ποταμός ήταν σε τόσο βρώμικη κατάσταση, που κηρύχθηκε «βιολογικά νεκρός».

Οι καρχαρίες χρησιμοποιούν τις εκβολές του ποταμού για να γεννήσουν και να θηλάσουν τα μικρά τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τάμεσης, μήκους 215 χιλιομέτρων, παίζει ζωτικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη επιβίωση του είδους. Μάλιστα οι καρχαρίες δεν είναι το μόνο είδος ψαριού που ζει στον Τάμεση, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη θαλάσσιων όντων. 

Το έργο που έδωσε ζωή στον ποταμό

Θαλάσσιοι ιππόκαμποι, οστρακοειδή και φώκιες έχουν επίσης εντοπιστεί στον Τάμεση, από το 1957. Σύμφωνα με την υπεύθυνη της ζωολογικής εταιρείας του Λονδίνου, Άλισον Ντέμπνεϊ, «Οι εκβολές του ποταμού μας εξασφαλίζουν καθαρό νερό και προστασία από ενδεχόμενες πλημμύρες αλλά ευνοούν και την ανάπτυξη της άγριας ζωής. Οι άγριοι καρχαρίες, οι οποίοι έχουν μακρύ ρύγχος, μεγαλώνουν έως και 6 πόδια στο περιβάλλον του ποταμού».

11 4

Η εμφάνισή τους στον Τάμεση είναι απόδειξη του πόσο επιτυχημένες ήταν οι εργασίες διατήρησης στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και των συγκεντρώσεων οξυγόνου, μέσω του υπονόμου που κατασκευάζεται στο Λονδίνο και θα είναι έτοιμος μέχρι το 2025. Το έργο αυτό αναμένεται ότι θα συμβάλλει περισσότερο από 95% στο περιορισμό των διαρροών λυμάτων που εισέρχονται στον ποταμό από το βικτωριανό αποχετευτικό σύστημα του Λονδίνου.

Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας και της στάθμης του νερού αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για τα οικοσυστήματα. Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει εντοπίσει τα βιομηχανικά απόβλητα και τα απόβλητα λυμάτων ως περαιτέρω απειλή. Το επίπεδο στο Silvertown, στο Ανατολικό Λονδίνο, αυξάνεται κατά 4,26 χιλιοστά ετησίως από το 1990.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ