Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Πολωνία – Λευκορωσία: Χάος στα σύνορα με «όπλο» τους μετανάστες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις Πολωνίας και Λευκορωσίας με αφορμή το μεταναστευτικό. Ο πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε πως η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ».

Η Πολωνία έχει σφραγίσει τα εθνικά της σύνορα, καθώς χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να τα διασχίσουν. Ωστόσο, η Λευκορωσία κατήγγειλε τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Πολωνίας, που θέλουν το Μινσκ να βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες διέλευσης χιλιάδων μεταναστών.

«Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί τις κατηγορίες της πολωνικής πλευράς αβάσιμες και αδικαιολόγητες», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας με τη σειρά του την Πολωνία ότι αυξάνει «εσκεμμένα» την ένταση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολωνικής κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή σχεδόν 3.000 – 4.000 μετανάστες βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και χιλιάδες άλλοι είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν.

Η κατάσταση στα πολωνικά σύνορα έχει προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, με τα βλέμματα να στρέφονται στον Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Η χρήση μεταναστών από το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ως υβριδική τακτική είναι απαράδεκτη», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ