Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Covid-19: Κάθε 5 λεπτά πεθαίνει ένας Ρουμάνος – Ανησυχία για την πανδημία στην Αν. Ευρώπη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η πανδημία στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία έχει ξεφύγει και τα θύματα του κορονοϊού συσσωρεύονται, ενώ μεγάλη ανησυχία προξενεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο ένας πίσω από τον άλλον πεθαίνουν οι Ρουμάνοι από κορονοϊό. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 50.087 θάνατοι από τον κορονοϊό από 1.693.532 άτομα, που νόσησαν. Και η Τσεχία πλήττεται ενώ η Βουλγαρία έχει μεγάλο ποσοστό από ανεμβολίαστους.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη. Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλιο, το κρύο, που κάνει τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους, η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η αδιαφορία για τη χρήση μάσκας αλλά κι η εξασθένηση της προστασίας από το εμβόλιο μήνες μετά τον εμβολιασμό θεωρούν πως είναι βασικοί παράγοντες για τη μαζική εξάπλωσή του.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη θεωρεί τη νέα κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική», ενώ βλέπει την Ευρώπη ως το επίκεντρο μιας νέας πανδημικής κρίσης.

Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία

Η Τσεχία πλήττεται αυτή την περίοδο έντονα από τον κορονοϊό, με τα κρούσματα να γνωρίζουν ραγδαία αύξηση από τέλη Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση της Τσεχίας απέτυχε να επιβάλει αυστηρά μέτρα προστασίας ήδη από τα πρώτα κύματα της πανδημίας. Λιγότερο από το 60% των Τσέχων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό ωστόσο που θεωρείται ικανοποιητικό σε σχέση με άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Στη χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά στη μάχη κατά του κορονοϊού πάντως βρίσκονται η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Στη Ρουμανία το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 37% – δηλαδή σχεδόν το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μάλιστα το Εθνικό Ινστιτούτο Εμβολιασμού υπολόγισε πρόσφατα ότι ένας Ρουμάνος πεθαίνει από κορονοϊό κάθε πέντε λεπτά. Η Ρουμανία έτσι κατέχει την αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι ειδικοί συγκρίνουν τώρα την κατάσταση στο Βουκουρέστι με την ιταλική Λομβαρδία, που θρήνησε εκατόμβες νεκρών από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια ώρα πάντως, η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ είναι η Βουλγαρία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόνο το ένα τέταρτο των πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένο, με έντονο το μείγμα δυσπιστίας, σκεπτικισμού αλλά και δεισιδαιμονίας μεταξύ εκείνων που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία

Αν και πριν από ένα μήνα η ολλανδική κυβέρνηση ήρε όλα τα μέτρα για τον κορoνοϊό, το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε έκανε στροφή στην πρότερη κατάσταση, εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Από το Σάββατο η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική ξανά, ενώ η είσοδος σε μουσεία, εστιατόρια και χώρους εργασίας γίνεται με υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ίασης ή αρνητικού τεστ.

Η ολλανδική κυβέρνηση καλεί εκ νέου τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται, μολονότι το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται στο 84% των πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πάντως έκκληση για τρίτη δόση εμβολιασμού. Προς το παρόν προτείνεται μόνο για άτομα με ανοσοανεπάρκεια.

Γκρίζο το τοπίο και στη Γαλλία κι αναμένεται διάγγελμα Μακρόν την ερχόμενη Τρίτη. Επίκειται παράταση της επίδειξης του «διαβατηρίου» κατά του κορονοϊού σε όλους τους δημόσιους χώρους μέχρι τον επόμενο χρόνο. Η Γαλλία είχε μάλιστα λάβει δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και την αστυνομία, ήδη από το φθινόπωρο, αυξάνοντας το ποσοστό εμβολιασμού στο 88% του ενήλικου πληθυσμού. Οι γιατροί συνιστούν επιτάχυνση της τρίτης δόσης εμβολιασμού, η οποία προς το παρόν ισχύει μόνο για τους 65 ετών και άνω.

«Το τέταρτο κύμα είναι εδώ με πλήρη ένταση» δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Υγείας, Γενς Σπαν την Παρασκευή, δείχνοντας ως υπεύθυνους γι αυτό όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Στο τέλος της εβδομάδας το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ειδικοί περιγράφουν τον κίνδυνο μόλυνσης των μη εμβολιασμένων ατόμων ως «πολύ υψηλό».

Η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας είναι το δυσανάλογα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού: Μόνο το 67% των ενηλίκων Γερμανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πολύ λιγότεροι σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία. Ο σκεπτικισμός απέναντι στον εμβολιασμό αλλά και η αντίσταση απέναντι στη λήψη μέτρων από την κεντρική κυβέρνηση συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο.

Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί 248.467.363 κρούσματα Covid-19 και οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι είναι 5.027.183.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ