Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Γεωργία ακριβείας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος βάζει στόχο ο Μπάιντεν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει στην κυριολεξία κάθε πικραμένο στην καρέκλα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, πήρε σημαντικά στελέχη από την κοινωνία και την πολιτική, για να τα βάλει σε αγροτικές θέσεις – κλειδιά. Βασικός στόχος του Αμερικανού Προέδρου, Μπάιντεν μετά τις παλινωδίες του προκατόχου του, να βελτιώσει τα δεδομένα στη γεωργία ακριβείας και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και μεθανίου.

Τα κεντρικά αυτά στελέχη είναι ο Θαδδαίος Φέρλεϊ,  ο Ευγένιος Σρίφερ, η Σαρλίν Φερνάντεζ κι η  Τζούλι Λάσα, που αναλαμβάνουν θέσεις σε περιοχές με μεγάλη αγροτική ή κτηνοτροφική παραγωγή, όπως είναι η περιοχή του Μισισιπή, του Ουισκόνσιν και της Αριζόνας. Έχουν μεγάλη εμπειρία στην αγροτική παραγωγή, τη διοίκηση των μονάδων, την κοινοβουλευτική ή και την τραπεζική και ψηφιακή εμπειρία.

Το Ουισκόνσιν αποτελεί την πατρίδα της γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ. Παράγει περίπου το 26% της συνολικής παραγωγής γάλακτος με 1,27 εκατομμύρια αγελάδες και τυρί, που έχει αποτιμηθεί κοντά στα 5,4 δις δολάρια. Το Ουισκόνσιν έχει και μεγάλη παραγωγή μόσχων κρεατοπαραγωγής, η οποία αποτιμάται σε περίπου 1,8 δις δολάρια. Με στοιχεία του 2019 το Ουισκόνσιν παράγει περίπου 290.000 κεφαλές μοσχαριών. Παραγωγή μοσχαριών έχει η Αριζόνα, η οποία φημίζεται για το κρέας της, ενώ η ο Μισισιπής θεωρείται η πατρίδα του βάμβακος και της σόγιας.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση φέρνει αλλεπάλληλες αλλαγές στον χώρο της Γεωργίας και οι σύγχρονοι γεωργοί, λόγω και των μεγεθών των ΗΠΑ, έχουν προσανατολιστεί ήδη στη Γεωργία Ακριβείας και κατευθύνονται από την κυβέρνηση Μπάιντεν στη Δορυφορική Γεωργία με τηλεπισκόπηση.

Δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, η προσπάθεια, που γίνεται από την πλευρά Μπάιντεν είναι να προσεχθούν οι νέες τεχνολογίες και η δορυφορική γεωργία με την ευρυζωνικότητα. Έτσι, στόχος είναι οι Αμερικανοί αγρότες να μπορέσουν να περάσουν σε πιο σύγχρονη μορφή οργάνωσης της παραγωγής και να φροντίσουν για την ενεργειακή απόδοση των κτημάτων τους και των μονάδων τους, καθώς αυτό έχει τεράστια σημασία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το ζήτημα αυτό δεν είναι ήσσονος σημασίας για την Ελλάδα, καθώς η Αμερική είναι δείκτης στην παγκόσμια αγορά τιμών, ιδίως για τις ζωοτροφές, σε καλαμπόκι, σόγια αλλά και για βαμβάκι, καπνό κ.ά.

Πηγές: USDA, farmflavor.com

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ