Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Πορτογαλία: Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές στις 30 Ιανουαρίου 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κύβος ερρίφθη για τις εκλογές στην Πορτογαλία, με τον πρόεδρο της χώρας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιανουαρίου 2022.

Οι περισσότεροι Πορτογάλοι είναι απαισιόδοξοι και θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές, αν και αναγκαίες, το μόνο που θα φέρουν είναι η διαιώνιση του πολιτικού αδιεξόδου και η πρόκληση περισσότερων δυσκολιών. Η πολιτική κρίση ήρθε μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 που οδήγησε στην πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα, σφραγίζοντας το τέλος της συμμαχίας που επέτρεψε στον τελευταίο να ηγηθεί της χώρας από τα τέλη του 2015.

«Κρίσιμο έτος το 2022»

«Σε στιγμές όπως αυτή υπάρχει πάντα μία λύση στη δημοκρατία, χωρίς δράματα ή φόβους. Να δώσουμε τον λόγο πίσω στον λαό» δήλωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το 2022 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για τη διαρκή έξοδο από την πανδημία και την κοινωνική κρίση που μας έπληξε», συμπλήρωσε.

Οι εκλογές από μόνες τους μπορεί να μην άρουν το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα ή κάποια ορατή συμμαχία δεν είναι πιθανό να επιτύχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι αγορές έχουν αντιδράσει ήρεμα μέχρι στιγμής στην πολιτική κρίση, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας να παρουσιάζει διακυμάνσεις σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες και να πέφτει σήμερα στα επίπεδα που είχε στα μέσα Οκτωβρίου.

Τα περίπου εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, μετά τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο και τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ