Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Η αναίμακτη αποχώρηση των Γερμανών και η αιματοβαμμένη επέτειος! Στο φως τα καταχωνιασμένα φιλμ…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Σε ένα τηλεοπτικό κουίζ η ερώτηση «πόσες φορές απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη» θα ήταν η απάντηση του… εκατομμυρίου. Η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγε: «Μία, το 1912». Η λογική, λέει δύο. Ξεχνάμε τη μέρα που έφυγαν οι Γερμανοί από την πόλη.

Και πως μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ακόμα και ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε μόλις το 1981 την επέτειο! Παράλογο; Μάλλον… λογικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κενό εξουσίας, από την αποχώρηση των Γερμανών στις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 1944 το κάλυψαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ που μπήκαν στην πόλη. Την παρέδωσαν τρεις μέρες αργότερα στην επίσημη ελληνική κυβέρνηση και τον Αγγλικό στρατό! Πώς η Εθνικόφρων Ελλάς μπορεί να γιορτάσει κάτι στο οποίο είχε συμμετοχή ο ΕΛΑΣ που αποσύρθηκε από την πόλη τον Ιανουάριο του 1945 μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας;

F 1 1 1

Ο Ευριπίδης Μπακιρτζής λίγο πριν μπει στη Θεσσαλονίκη

Η μετάβαση της εξουσίας υπήρξε αναίμακτη. Δεν συνέβη όμως το ίδιο κι ένα χρόνο μετά, το 1945. όταν επιχειρήθηκε να εορταστεί η επέτειος. Η εκδήλωση βάφτηκε στο αίμα από τις επιθέσεις των ακροδεξιών οργανώσεων στους διαδηλωτές!

f 2 2 3

Πάμε το χρόνο λίγο πίσω. Η ισχυρή εβραϊκή παροικία έδωσε το έναυσμα σε κάθε λογής κάθαρμα να δράσει και να πλουτίσει. Η συνεργασία με τον εχθρό είχε ισχυρό οικονομική κίνητρο. Έτσι οι λογής δοσίλογοι που ευδοκίμησαν σε όλη τη χώρα, στη Θεσσαλονίκη είχαν ένα λόγο παραπάνω να δράσουν. Κι επειδή τα ντόπια… καθάρματα δεν έφταναν κατέφθασαν κι ενισχύσεις από τις γύρω περιοχές. Οι επιφανείς συνεργάτες ακολούθησαν τους Γερμανούς, οι άλλοι, οι… δευτεράντζες έμειναν πίσω. Πέταξαν τη στολή του συνεργάτη των κατακτητών και… ντύθηκαν εθνικόφρονες και φυσικά αντικομμουνιστές.

F 3 1 3

Τα φιλμ και οι φωτογραφίες καταχωνιάστηκαν. Πώς να πείσεις ότι η κοπέλα πάνω στο άλογο τυχαία βρέθηκε εκεί; Που ήταν; Έπινε τσάι στον Ιππικό Όμιλο και πετάχτηκε να πάρει μέρος στη γιορτή; Δεν πείθει!

Άλλωστε οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών ήταν… ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα που στήθηκε μετά τον πόλεμο. Δεν ήταν ανάγκη να γίνουν ήρωες…

f 4 2 1

Ακόμη και τα φιλμάκια που έχουν διασωθεί και βρίσκονται στα αρχεία της κρατικής τηλεόρασης μένουν στα σκονισμένα ράφια. Ειδικά στις μέρες μας υπάρχουν ένα σωρό κυβερνητικοί βουλευτές με την επερώτηση στο χέρι σε περίπτωση που προβληθούν.

Τα χρόνια περνάνε, οι πρωταγωνιστές φεύγουν από τη ζωή και αφηγήσεις όπως αυτή αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες για το τι έγινε εκείνη την εποχή.

Ένα χρόνο αργότερα η πόλη θέλησε να τιμήσει τον ένα χρόνο από την απελευθέρωσή της. Ήταν 30 Οκτωβρίου του 1945 όταν είχε ξεσπάσει σε όλη τη χώρα η «λευκή τρομοκρατία». Εκτελεστικά όργανα του σχεδίου ήταν και κάποιοι παλιοί γνώριμοι των κατοίκων της πόλης. Οι συμμορίες τους είχαν γίνει πια οργανώσεις. Ονόματα όπως «Βασιλική Εθνική Νεολαία» (ΒΕΝ) ή «Μορφωτική Ένωση Εθνικοφρόνων Φοιτητών» (ΜΜΕΦ), δεν ήταν τίποτε άλλο από παρακρατικές οργανώσεις που βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με το επίσημο κράτος. Τη μέρα εκείνη θυμήθηκαν τα… παλιά κι αιματοκύλησαν για μια ακόμη φορά την πόλη. Την ιερότερη στιγμή, όταν γιόρταζε την επέτειο της απελευθέρωσης της.

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» της επόμενης μέρας.

F 5 2 2

f6 1 1

Επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατείας Αγίας Σοφίας. Το ηρώο που στήθηκε για τα θύματα της θηριωδίας των Ναζί καταστράφηκε λίγο αργότερα από τους… εθνικόφρονες πολίτες

F 7 2 1

F 8 2 1

F 9 1 1

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ