Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ο «ρεπόρτερ» Νίκος Φώσκολος καταγράφει την ελληνική τραγωδία με νεκρούς στη διάρκεια γυρισμάτων!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Άγγελου Μενδρινού

Έχει κι ο ελληνικός κινηματογράφος τη δική του τραγωδία… τύπου Rust. Συνέβη το μακρινό 1952, στο Λαγονήσι, στην πρώτη ταινία που έντυσε μουσικά ο Μίκης Θεοδωράκης.

Την τραγωδία αποτύπωσε σε εντυπωσιακό ρεπορτάζ ο Νίκος Φώσκολος που πριν γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ήταν δημοσιογράφος και κριτικός ταινιών!

Στο Λαγονήσι το κινηματογραφικό συνεργείο γύριζε σκηνές για την ταινία «Εύα» με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων, τον Μάνο Κατράκη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Στον ίδιο χώρο επρόκειτο να γυρίσει την πρώτη της σκηνή η βετεράνος ηθοποιός Ανθή Μηλιάδου. Ο παραγωγός της ταινίας με τον οδηγό Παναγιώτη Νίκα μετέφεραν την Μηλιάδου στον χώρο του γυρίσματος. Το αυτοκίνητο όμως πάτησε νάρκη που είχε μείνει στην περιοχή από το 1944. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν επί τόπου η ηθοποιός και ο παραγωγός, ενώ τραυματίστηκε ο οδηγός. Ήταν Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μεσημέρι.

Την επόμενη μέρα οι περισσότερες εφημερίδες ανέφεραν την είδηση. Το «Εμπρός» όμως είχε μεγάλο επιτόπιο ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τον τόπο του ατυχήματος. Ο Νίκος Φώσκολος στο ρεπορτάζ δίνει δείγματα του συγγραφικού του ταλέντου σε ένα χώρο που ήταν οικείος για αυτόν αφού εκτός από εκφωνήσεις ποδοσφαιρικών αγώνων στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων έγραφε θεατρικά έργα, πάντα για το ραδιόφωνο και ως δημοσιογράφος είχε την επιμέλεια των καλλιτεχνικών της εφημερίδας.

F 1 2 1

Πέρα από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αναφέρει δημοσιεύει κι ένα ρεπορτάζ για το… ρεπορτάζ, πως δηλαδή κινήθηκε ο μηχανισμός της εφημερίδας για την κάλυψη του θέματος.

F 2 3 2

H Ανθή Μηλιάδου ήταν 60 χρόνων. Κόρη των ηθοποιών Παντελή και Ελπινίκης Ρούσσου είχε ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση. Παντρεύτηκε τον Νίκο Μηλιάδη, πατέρα του ηθοποιού Τάκη Μηλιάδη, αλλά κράτησε το όνομά του και μετά τον χωρισμό τους.

F 3 2 1

Ο Δημήτρης Κομίνης ήταν 28 χρόνων και η «Εύα» ήταν η πρώτη ταινία της «Κομίνης Φιλμς» που είχε ιδρύσει πριν λίγο καιρό με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Μάνο Κατράκη. Η σύζυγός του επέμεινε να ολοκληρωθεί η ταινία.

Στο «Έθνος» υπάρχει και μια φωτογραφία από τη μέρα που ο Ντίνος Ηλιόπουλος υπέγραψε συμβόλαιο για την συγκεκριμένη ταινία.

F 4jpg

Η ταινία ήταν επηρεασμένη από τον ιταλικό νεορεαλισμό που ήταν τότε της μόδας. Ο Ανδρέας Λαμπρινός είχε γράψει ένα πρωτότυπο για την εποχή σενάριο με μια παντρεμένη γυναίκα που εγκαταλείπει τον σύζυγό για τον εραστή της. Η Αλίκη Γεωργούλη, σύζυγος του Αλεξανδράκη έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, όπως και η νικήτρια των καλλιστείων της χρονιάς εκείνης Νίνα Σγουρίδου που επεχείρησε κινηματογραφική καριέρα. Τη θέση της Ανθής Μηλιάδου πήρε η Σμάρω Βεάκη. Η σκηνοθέτης Μαρία Χατζηνάκου δεν είναι άλλη από την Μαρία Πλυτά, την πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτη.

Ένα μικρό απόσπασμα

Ο Νίκος Φώσκολος έγραψε αρκετά στην κριτική του στο «Εμπρός» σε μια εποχή που κινηματογραφικοί κριτική απαξίωναν τον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του. Διαβάζοντας την κριτική του καταλαβαίνει ότι στην ουσία λέει πως θα έγραφε εκείνος το σενάριο ή πως θα έκανε την σκηνοθεσία.

F 5 3 1

F 6 2 1

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους αθηναϊκούς κινηματογράφους στις 13 Απριλίου 1953 και έκοψε 39.437 εισιτήρια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ