Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ραντεβού για πραξικόπημα! Η απίστευτη συνάντηση τέως, νυν και μελλοντικών εθνοσωτήρων!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Νόμος 1ος: Εάν πετύχει ένα πραξικόπημα λέγεται επανάσταση. Εάν αποτύχει λέγεται κίνημα

Νόμος 2ος: Στην… επανάσταση οι εμπνευστές της γίνονται κυβέρνηση. Στο κίνημα πηγαίνουν στο στρατοδικείο κι αν είναι τυχεροί γλιτώνουν το κεφάλι τους.

Νόμος 3ος: Στο κίνημα κυκλοφορούν εφημερίδες την επόμενη μέρα. Στην… επανάσταση ποτέ.

Με βάση τους τρεις αυτούς…νόμους το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 1923 ξέσπασε κίνημα με στόχο να ανατρέψει τον Νικόλαο Πλαστήρα που δεν ήταν πρωθυπουργός, αλλά… υπερπρωθυπουργός. Ως επικεφαλής της 5μελούς επιτροπής διέταζε και ο πρωθυπουργός Στυλιανός Γονατάς εκτελούσε.

Στις 23 Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν κανονικά οι εφημερίδες, έστω και λευκά πλαίσια που σήμαιναν ότι η λογοκρισία αφαίρεσε τα κείμενα που δεν της άρεσαν, όπως συνέβη στον Ριζοσπάστη…

F 16 1

Τι είχε συμβεί; Ο Πλαστήρας είχε ανατρέψει μετά την Μικρασιατική Τραγωδία την κυβέρνηση, είχε στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα στο Γουδί τους έξι που πλήρωσαν για όλους, είχε υποχρεώσει τον Κωνσταντίνο Α’ να παραιτηθεί υπέρ του γιου του Γεωργίου Β’ κι είχε προκηρύξει εκλογές για 16 Δεκεμβρίου. Σε αυτές τις τελευταίες θεωρούσαν ότι ο εκλογικός νόμος ευνοούσε τους Φιλελεύθερους του Ελευθέριου Βενιζέλου που τελικά κέρδισαν τις εκλογές. Λεπτομέρεια: Τον εκλογικό νόμο τον είχε φτιάξει ο υπουργός εσωτερικών. Πως λεγόταν; Γεώργιος Παπανδρέου, ο παππούς του σημερινού Γιώργου.

F 29
Πλαστήρας, Γονατάς και με πολιτικά ο Γεώργιος Παπανδρέου ως υπουργός εσωτερικών

Το Παλάτι ήθελε να έρθει και πάλι στο προσκήνιο. Ο Ιωάννης Μεταξάς ανέλαβε τον πρώτο ρόλο. Έμεινε όμως στη σκιά. Έβαλε τρεις… μπροστινούς για να κάνουν… επανάσταση. Οι δύο ήταν προβλέψιμοι, ο Γεώργιος Λεοναρδόπουλος από την Κόρινθο και ο Γεώργιος Ζήρας από την Αθήνα. Ακραιφνείς βασιλικοί και γνωστοί ως… μαύροι, όχι εξ αιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων, αλλά των μαύρων κοκάλινων δαχτυλιδιών που φορούσαν σε ένδειξη πένθους για την εκτέλεση των Έξι.

F 39
Ο Γεώργιος Λεοναρδόπουλος στη Μικρά Ασία στη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Διακρίνεται στο κέντρο.

Έκπληξη αποτέλεσε ο τρίτος, ο Παναγιώτης Γαργαλίδης από τη Μεσσηνία. Βενιζελικός είχε πικραθεί που του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Γ’ Σώματος Στρατού από τον νεώτερό του στην ιεραρχία Αλέξανδρο Οθωναίο κι αποφάσισε να πάρει εκδίκηση.

F 48
Ο Παναγιώτης Γαργαλίδης ο τρίτος των πραξικοπηματιών

Οι κινηματίες τα έκαναν… θάλασσα. Το σχέδιό τους προέβλεπε σε δεύτερη φάση την κατάκτηση της Αθήνας. Ο Ζήρας είχε αναλάβει να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη, τον σταμάτησε ο Κονδύλης στο Κιλκίς. Οι Γαργαλίδης και Λεοναρδόπουλος λόγω καταγωγής ανέλαβαν την Πελοπόννησο και αρχικά πέτυχαν.

F 57

Πήγε κι ο Μεταξάς να πανηγυρίσει, αλλά η κυβέρνηση που είχε τον στόλο με το μέρος της εφάρμοσε ναυτικό αποκλεισμό, είχαν να μαζέψουν κι ελιές οι κάτοικοι άφησαν την… επανάσταση για αργότερα και στις 27 του μήνα παραδόθηκαν και οι τελευταίοι.

f6 2

Στο Στρατοδικείο που έγινε οι Γαργαλίδης και Λεοναρδόπουλος που έδωσαν το όνομά τους στο κίνημα. Ο Ζήρας ήταν απών. Μαζί με τους στενούς του συνεργάτες κατέφυγαν στα Σκόπια. Οι δύο που κάθισαν στο εδώλιο καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά σε δύο μήνες ήταν ελεύθεροι, αλλά χωρίς γαλόνια. Το θέμα είναι ότι αποστρατεύτηκαν 1.284 αξιωματικοί που ή είχαν πάρει μέρος στο κίνημα ή ήταν βασιλόφρονες. Βλέπετε εκτός του Μεταξά κι ο Γεώργιος είχε βάλει το… χεράκι του. Ο υπασπιστής του Νικολαΐδης ενίσχυσε τους κινηματίες.

F 76

Κι ο Ιωάννης Μεταξάς; Υποχρεώθηκε να δραπετεύσει στο εξωτερικό από την Κόρινθο με διόλου τιμητικό τρόπο. Βρήκε ένα νορβηγικό πλοίο που μετέφερε μπακαλιάρους στην Ιταλία και μπήκε μέσα ως λαθρεπιβάτης. Οι σκιτσογράφοι δεν έχασαν την ευκαιρία.

F 85

Το κίνημα μπορεί να απέτυχε, αλλά αποτέλεσε ραντεβού για πρώην, νυν και μελλοντικούς κινηματίες.

Στους νικητές:

Ο υπουργός Στρατιωτικών Θεόδωρος Πάγκαλος, παππούς του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ανέτρεψε στις 25 Ιουνίου 1925 την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Κι έγινε δικτάτορας.

Ο άνθρωπος που σταμάτησε τον Ζήρα στο Κιλκίς, ο Γεώργιος Κονδύλης, ανέτρεψε τον Πάγκαλο στις 21 Αυγούστου 1926 για να περάσει αυτός σε πρώτο πλάνο.

Στους ηττημένους,:

Ο Ιωάννης Μεταξάς πήρε… ρεβάνς. Κήρυξε δικτατορία στις 4 Αυγούστου 1936 με τις πλάτες του Γεωργίου Β’ ενώ ήταν κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός!

Φρούραρχος της Κορίνθου, ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης που προσχώρησε στους κινηματίες παραδίδοντας την πόλη, αποτάχθηκε από τον στρατό, αλλά έγινε διάσημος λίγα χρόνια αργότερα, το 1936 ως φοβερός και τρομερός διώκτης των κομμουνιστών (και όχι μόνο…) από τη θέση του υπουργού Ασφαλείας του Μεταξά.

Ο Γεώργιος Τσολάκογλου που επίσης πήρε μέρος είναι ο άνθρωπος που πρόδωσε τον όρκο του ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Συνθηκολόγησε με τους Γερμανούς το 1941. Ως… ανταμοιβή έγινε ο πρώτος Κατοχικός πρωθυπουργός, προδότης και με τη βούλα δηλαδή…

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, παππούς του σημερινού υπουργού, ήταν για λίγο υπουργός του Μεταξά στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Το παρελθόν του δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη. Ήταν ιδρυτής της πρώτης φασιστικής οργάνωσης στην Ελλάδα. Την είχε ονομάσει «Εθνικό Κυρίαρχο Κράτος». Μόνο που τα… κόζια τότε είχαν αλλάξει. Η Ελλάδα θα ήταν απέναντι στον Αξονα και φυσικά στους φασίστες του Μουσολίνι που τόσο θαύμαζε. Το 1940 σχεδίαζε κι αυτός επανάσταση στην Κρήτη, τον πήρε χαμπάρι ο Μανιαδάκης και ο Μεταξάς τον εξόρισε στη Λευκάδα. Εκεί τον βρήκε ο πόλεμος.

Τελικά η ζωή δεν κάνει μόνο κύκλους. Γράφει και τα καλύτερα σενάρια…

*Στην κεντρική φωτογραφία έφιπποι Πλαστήρας και Γονατάς στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώθηκε για να εορταστεί η αποτυχία του κινήματος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ