Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Σε καραντίνα στον Πειραιά το 1970! Όταν η χολέρα χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Η ζωή κύκλους κάνει. Σήμερα κυριαρχεί ο φόβος για τον covid-19 και τις επιπτώσεις του. Τις βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια,. Πριν 51 χρόνια, τέτοιες μέρες, Οκτώβριο του ’70, ο φόβος λεγόταν χολέρα. Όχι αυτή των συνταγματαρχών που είχαν κάτσει στον σβέρκο μας με το έτσι θέλω, αλλά η άλλη. Η κανονική! Και μας χτυπούσε την πόρτα.

Είχε ξεκινήσει το… ταξίδι της στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από την Άπω Ανατολή. Θέριζε στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν, στις Φιλιππίνες και με τα χρόνια έφθασε και στις πύλες της Ευρώπης, την Τουρκία.

Στον ευρωπαϊκό νότο σήμανε συναγερμός.

Η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος. Πλοία πήγαινα ν κι έρχονταν από την Τουρκία.

F1 6

Ήδη είχαν αρχίσει μαζικοί εμβολιασμοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

F 27

Απόδειξη το ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της Απογευματινής (22 Οκτωβρίου)

F 37

Ξεκινά πρόγραμμα εμβολιασμού. Ένα εκατομμύριο πολίτες, σε παραμεθόριες περιοχές, αλλά και σε αστυνομικούς, τελωνειακούς, υπαλλήλους λιμανιών και αεροδρόμια, βρίσκεται σε εξέλιξη.

F 46

Όλα πάνε καλά; Μπορεί να μην υπάρχουν αντιεμβολιαστές, αλλά τα προβλήματα αρχίζουν όταν στον Πειραιά φθάνει το ελληνικής ιδιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο «Στέλα Οσεάνκς» και 109 επιβάτες του μπαίνουν σε καραντίνα!

F 54

Το θέμα υποβαθμίζεται στον φιλοκυβερνητικό «Ελεύθερο Κόσμο». Τότε δεν υπήρχε «λίστα Πέτσα», αλλά οι δεσμοί ήταν ισχυρότεροι. Η εφημερίδα δεν ήταν φιλοχουντική. Είχε στρώσει το δρόμο για την έλευσή της από το 1966 που πρωτοκυκλοφόρησε.

f 64

Επιστρέφουμε στο λιμάνι του Πειραιά εκείνη τη μέρα, την 20η Οκτωβρίου 1970. Και τότε υπήρχε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Απαγορευόταν η είσοδος σε ανεμβολίαστους. Υπήρχαν 109 επιβάτες του από Αμερική, Αγγλία και Γερμανία που είχαν εμβολιαστεί μόλις δύο μέρες νωρίτερα, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι θα λογίζονταν την 7η μέρα από τη λήψη του εμβολίου.

Οι επιβάτες διέκοψαν την κρουαζιέρα και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου για να συμπληρώσουν το επταήμερο.

Παράλληλα εντάθηκε το εμβολιαστικό πρόγραμμα

F 73

Τελικά, ενώ η χολέρα πέρασε στην Ευρώπη, ειδικά στην Ανατολική, στην Ελλάδα δεν υπήρξαν κρούσματα, ή τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκαν. Υπήρξε και πάλι κριτική για τον τρόμο διαχείρισης κι αυτής της επιδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ). Απόδειξη το πρωτοσέλιδο θέμα των «Νέων» στις 22 Οκτωβρίου:

F 82

Οι γελοιογράφοι βρήκαν θέμα. Ήταν ένα διάλειμμα στις πολλές απαγορεύσεις.

f 92
Βασίλης Χριστοδούλου «Βραδυνή» (αριστερά) και Γιάννης Λογοθέτης (δεξιά) «Σημερινά»

F 102
Κώστας Μητρόπουλος από «ΤΑ ΝΕΑ». Ο στρατηγός Σουνάι ήταν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, που όπως και στην Ελλάδα μόνο Δημοκρατία δεν ήταν.

F 112

F 122
Ηλίας Σκουλάς από την «Απογευματινή»

Οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Στην Κύπρο μάλιστα εμβολιάστηκε το 75% του πληθυσμού. Όσο για το συγκεκριμένο στέλεχος της χολέρας ολοκλήρωσε τον κύκλο του μόλις το 2011 αφού οδήγησε στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, ειδικά στις φτωχότερες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ