Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Οι εκφωνήτριες τηλεόρασης – Ποια αρνήθηκε να γίνει «καρφί»της χούντας και απολύθηκε!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ιδιωτική τηλεόραση άνοιξε πολλές θέσεις εργασίες κι έκλεισε μια. Αυτή της παρουσιάστριας του προγράμματος. Ο λόγος για τις εκφωνήτριες, τα κορίτσια που μας έλεγαν το πρόγραμμα της ημέρας και την εκπομπή που θα ακολουθήσει. Για πολλά χρόνια οι τινέιτζερ είχε όνειρο να γίνουν εκφωνήτριες. Σήμερα προτιμούν τη συμμετοχή σε κάποιο ριάλιτι!

Η ΕΡΤ είχε το προβάδισμα κι ίσως τις πιο αναγνωρίσιμες. Ας τις θυμηθούμε:

Ελένη Κυπραίου

Πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο πρόσωπο που εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές μας οθόνες στις 23 Φεβρουαρίου 1966 παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της πρώτης εκπομπής. Γεννήθηκε στις 4 Mαρτίου 1937, σπούδασε σε δραματική σχολή στη Γαλλία, συμμετείχε σε ταινίες μικρού μήκους πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και αποτελέσει μέλος του Εθνικού Θεάτρου. Παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Χρήστο Φιλιππίδη, διευθυντή για πολλά χρόνια της εφημερίδας «Ακρόπολις». Εργάστηκε ως εκφωνήτρια στο ραδιόφωνο του ΕΙΡ από το 1957 μέχρι το 1966 που μεταπήδησε στην τηλεόραση. Αργότερα παρουσίαζε την εκπομπή «Τέχνη και Λόγος» στην ΥΕΝΕΔ. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αίγινα.

Δείτε από τα Ελληνικά την πρώτη ιστορική εκπομπή

Αλέκα Μαβίλη

Δεν έμεινε πολύ, την κέρδισε το τραγούδι όπου έκανε καριέρα. Ερμήνευσε τραγούδια των Ξαρχάκου, Πλέσσα, Σπανού και άλλων μεγάλων συνθετών. Ήταν και ηθοποιός. Έπαιξε στο πρώτο ελληνικό σήριαλ «Το σπίτι με τον φοίνικα» (1970), στον «Άνθρωπο χωρίς πρόσωπο» (1972), στις «Πολεμικές ιστορίες» (1974). Αποσύρθηκε από το προσκήνιο πριν πολλά χρόνια. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1987 σε συναυλίες του Γιάννη Σπανού με την Καίτη Χωματά. Την βλέπουμε όμως σε δεκάδες ελληνικές ταινίες που ερμηνεύει, κυρίως, τραγούδια του νέου κύματος.

Σόνια Ζωΐδου

Η περισσότερο… άγνωστη. Σταρ Ελλάς το 1957, γεννημένη στη Κομοτηνή, ήταν ήδη το 1966 μια πετυχημένη ηθοποιός που στόλιζε συχνά τα εξώφυλλα των λαϊκών περιοδικών. Αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά το 1970. Παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Βασίλη Κουράκο και ζει με τον γιο της στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Νάκυ Αγάθου

Πήγε στο ΕΙΡ το 1967 κι έμεινε στην εκφώνηση προγράμματος μέχρι το 1988. Η πρώτη παρουσιάστρια… sex symbol! Η ζεστή φωνή της δημιούργησε αίσθηση και έγινε θέμα ακόμα και στις επιθεωρήσεις. Όταν αποσύρθηκε από τη «μικρή οθόνη» ασχολήθηκε με τα κοινά. Ήταν υποψήφια με την «Πολιτική Ανοιξη» του Αντώνη Σαμαρά και αργότερα με την «Ενωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη. Μένει μόνιμα στην Κέρκυρα. Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1940 και το πραγματικό της όνομα είναι Αικατερίνη Αγάθου – Μιχαλοπούλου.

Η δεύτερη γενιά

Το 1970 το ΕΙΡ αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη τεσσάρων εκφωνητριών. Η φωτογένεια, η καλή χρήση μιας, τουλάχιστον, ξένης γλώσσας και φυσικά η σωστή άρθρωση ήταν τα βασικά προσόντα που έπρεπε να έχουν οι υποψήφιες.

Εμφανίστηκαν 800 κοπέλες. Δεν ήταν η ανεργία, αλλά η δύναμη που αποκτούσε το νέο μέσο. Επιλέχτηκαν τέσσερις.

Ρίτα Ασημακοπούλου

Σοβαρή και κάποιες φορές βλοσυρή. Για τη νεολαία της εποχής ήταν κάτι σαν τη… μεγάλη αδελφή. Πέρα από την παρουσίαση του προγράμματος ασχολήθηκε και με την παρουσίαση εκπομπών. Οι περισσότερες αφορούσαν το πρόγραμμα της ΕΡΤ τις επόμενες μέρες. Όταν αποσύρθηκε από τη τηλεόραση ασχολήθηκε ενεργά με τη τοπική αυτοδιοίκηση στο Δήμο Πεντέλης.

Κέλλυ Σακάκου

Ήθελε να γίνει καθηγήτρια. Απόφοιτη της Ευαγγελικής Σχολής της Νέας Σμύρνης κατέθεσε την αίτησή της με μια μέρα καθυστέρηση. Όμως ο αρμόδιος υπάλληλος τη λυπήθηκε και την έκανε δεκτή. Εμβληματική φυσιογνωμία που συνέχισε να εμφανίζεται και στην ιδιωτική τηλεόραση, είτε ως καλεσμένη, είτε ως πανελίστρια. Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Σπύρο Φασιανό. Ο θάνατός του την επηρέασε βαθιά, τον ακολούθησε Έφυγε από κοντά μας τον Ιούνιο του 2018

Μακώ Γεωργιάδου

Η πιο άτυχη απ’ όλες. Έφυγε από τη ζωή το 1992 σε ηλικία 46 χρόνων, νικημένη από τον καρκίνο. Είχε γεννηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ κι ήταν κόρη του συνθέτη Αλέκου Γεωργιάδη. Μιλούσε πέντε γλώσσες κι ήταν η πρώτη παρουσιάστρια του διαγωνισμού τραγουδιού της «Γιουροβίζιον», μεταδίδοντας τα όσα γίνονταν από το στούντιο.

Η δεκαετία του ’80

f 24

Αθηνά Σωτηροπούλου

Εργαζόταν σε επιχείρηση την οποία εγκατέλειψε όταν πέρασε στον διαγωνισμό για την πρόσληψη εκφωνητριών στο ραδιόφωνο. Αργότερα μεταπήδησε στην τηλεόραση.

Δάφνη Μπόκοτα

Διαδέχτηκε την Μακώ Γεωργιάδου στην παρουσίαση του διαγωνισμού τραγουδιού της «Γιουροβίζιον». Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι πριν απ΄ όλα αυτά είχε επιχειρήσει να εμφανιστέι ως τραγουδίστρια. Το τραγούδι της δεν προκρίθηκε στον ελληνικό τελικό του 1983, έμεινε όμως το σχετικό βίντεο.

Ολίνα Ξενοπούλου

Ξεκίνησε από το ραδιόφωνο. Αν και πτυχιούχος Νομικής το μεγάλο της πάθος ήταν το θέατρο. Κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα μετά από χρόνια παίζοντας ακόμη και στην Επίδαυρο. Επέστρεψε στο ραδιόφωνο παρουσιάζοντας εκπομπές λόγου στο Γ’ Πρόγραμμα.

Η Αιμιλία Υψηλάντη στο μικρόφωνο της ΥΕΝΕΔ

Το 1966 προετοιμαζόταν εντατικά και το στρατιωτικό κανάλι της ΥΕΝΕΔ. Τα δοκιμαστικά ήταν σκληρά. Βίντεο δεν υπήρχε τότε κι ευτυχώς, για εμάς, τα δοκιμαστικά τα γύριζαν σε φιλμ. Κάποια από αυτά διασώθηκαν έως τις μέρες μας με κοπέλες που απορρίφθηκαν.

Λίγοι ίσως ξέρουν ότι η Αιμιλία Υψηλάντη ήταν από τις πρώτες εκφωνήτριες, πριν την κερδίσει οριστικά η υποκριτική, ο συνδικαλισμός και η πολιτική

F 34

Απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να γίνει «καρφί» της χούντας

Η Σάσα Σοφού εμφανίστηκε αφού είχε έρθει η χούντα. Από στρατιωτική οικογένεια, παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Ιταλό Ενρίκο Πιανόρι., μέλος του συγκροτήματος «Βόρειοι». Όπως η ίδια έχει δηλώσει, της πρότειναν να δίνει πληροφορίες στην ΚΥΠ για να συγκροτήματα της εποχής και την πιθανή τους πολιτική δράση. Αρνήθηκε κι απολύθηκε!

F 43
Οικογενειακή φωτογραφία με τον γιο τους

Ακολούθησε τον σύζυγό της στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέκτησαν ένα γιο, τραγουδούσαν μαζί, αλλά κάποια στιγμή χώρισαν. Η Σάσα επέστρεψε στην Ελλάδα και επέστρεψε, για λίγο, στην κινηματογραφική καριέρα που είχε ξεκινήσει πριν αφήσει την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων εμφανίστηκε ως… τηλεπαρουσιάστρια στην ταινία του Χάρρυ Κλυνν «Αλαλούμ» (δείτε την στο 23”)

Το στρατιωτικό κανάλι αντλούσε συχνά τις εκφωνήτριες του από τον ραδιοφωνικό σταθμό. Από εκεί προερχόταν η πρώτη, χρονικά, εκφωνήτρια Μαρία Ψαριανού, αλλά και η Μπέσσυ Μπουγά, αδελφή του επίσης εκφωνητή Νίκου, η οποία εγκατέλειψε την τηλεόραση όταν παντρεύτηκε. Τα πρώτα χρόνια οι τηλεθεατές έβλεπαν και την Εύη Ιωαννίδου, σύζυγο του τηλεοπτικού παραγωγού Σπύρου Σπυρίδη, ιδρυτή του βραχύβιου ιδιωτικού τηλεοπτικού Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότεροι θα θυμούνται τη Σάσα Μανέτα. Πολυτάλαντη. Στιχουργός, ποιήτρια, δημοσιογράφος, ηθοποιός., συγγραφέας. Ο πατέρας της Τάκης ήταν δημοσιογράφος, η μητέρα της Βαρβάρα Βιζυηνού, ανηψιά του ποιητή. Πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 2020.

Νεώτερες ήταν οι Μάριον Μπιτσόλα, υπέροχη φωνή, ιδιαίτερα οικεία στους φίλους του ραδιοφώνου, Μαρκίτα Αλέξη, Μαριάνα Μαυρέα Γιάννα Αναστασιάδου, Όλγα Παπαϊωάννου, Μαίρη Χαραλαμπάκη, Ράνια Πέτσα κ.ά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ