Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Το τραγούδι που «έκλεψε» ο Σαββόπουλος ήταν… κλεμμένο!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Στην αρχή ήταν ένα τραγούδι που απλά συμπλήρωνε τη δεκάδα ενός δίσκου μακράς διαρκείας (LP). Ο ερμηνευτής, αλλά και ο παραγωγός δεν του έδωσαν μεγάλη σημασία. Δεν το έβαλαν πρώτο σε κάποιες από τις δύο πλευρές του δίσκου, όπως έκανα για τα… υποψήφια σουξέ, αλλά τρίτο στη β΄ όψη.

Το τραγούδι όμως έγινε επιτυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό!

Πρόκειται για το «Ντιρλαντά» από το άλμπουμ «Το Περιβόλι του Τρελού» του Διονύση Σαββόπουλου. Κυκλοφόρησε το 1969, αλλά λίγο αργότερα το ερμήνευσε η Δαλιδά στα γαλλικά και στα ιταλικά ανοίγοντας το δρόμο για παγκόσμια καριέρα.

Τότε ακριβώς άρχισαν τα προβλήματα.

Στην Κάλυμνο υπήρχε ένας σφουγγαράς, ο Παντελής Γκίνης που διεκδίκησε την πατρότητα του τραγουδιού. Ανέφερε ότι τα πρόσωπα που αναφέρονται στο τραγούδι, η Κατερίνα του τσαγκάρη, η Μαρία του Μηνά ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Η Χαλή είναι παραθαλάσσια περιοχή της Καλύμνου και τόσα άλλα. Το βασικότερο στοιχείο που είχε ήταν ότι είχε κυκλοφορήσει ένα δισκάκι 45 στροφών το 1966 σε επιμέλεια της Δόμνας Σαμίου, ενώ το 1961 το είχε ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Ακούστε το…

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, αλλά ο Γκίνης δεν παρουσιάστηκε. Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο ιδιοκτήτης της δισκογραφικής LYRA ήταν εκεί με δικηγόρο τον Γιώργο Κουμάντο, διαπρεπή νομικό και απολυμένου από το Πανεπιστήμιο. Μην ξεχνάμε ότι τότε, το 1970, είχαμε χούντα.

Ο εισαγγελέας ακροάσεων Αντώνιος Κλήσιάρης, εκείνο το πρωινό της 22ας Οκτωβρίου του 1970 είδε κόσμο πολύ στην εκδίκαση της υπόθεσης, Άνθρωποι της μουσικής, δημοσιογράφοι, αλλά και πολλοί περίεργοι. Εφημερίδες, όπως η «Απογευματινή» καταχώρησαν στην πρώτη τους σελίδα τα όσα έγιναν σε ρεπορτάζ του Σπύρου Καρατζαφέρη.

F 11 1

Η υπερασπιστική γραμμή του Σαββόπουλου ήταν ότι το τραγούδι δεν ήταν δικό του, αλλά ούτε και του Γκίνη. ΄Ήταν δημοτικό, παραδέχτηκε, όμως, ότι το άκουσε από τον Γκίνη και δεν διεκδίκησε την πατρότητά του, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος βλέποντας τον δίσκο, αφού όλα τα τραγούδια ήταν δημιουργίες του Σαββόπουλου.

Η αίτηση του Γκίνη ζητούσε απαγόρευση της κυκλοφορίας του δίσκου κάτι που σήμαινε σημαντική απώλεια για την δισκογραφική εταιρεία.

Η εκτέλεση που άναψε φωτιές από τον Διονύση Σαββόπουλο

Η απόφαση εκδόθηκε λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής εορτής και ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ στη συνέχιση της κυκλοφορίας του δίσκου, αλλά παράλληλα και παραδοχή ότι το τραγούδι είναι μέρος της μουσικής μας παράδοσης. «Ορφανό» το χαρακτήρισε η «Βραδυνή». Ουσιαστικά έλεγε ότι κι ο Σαββόπουλος δεν ήταν ο δημιουργός του, αλλά ούτε κι ο Γκίνης. Ο «κλέψας του κλέψαντος» δηλαδή, όπως είναι κι ο τίτλος της ιταλικής ταινίας με τους Βιτόριο Γκάσμαν και Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

F 21

Τι ανέφερε η απόφαση; Την εντοπίσαμε στον Τύπο της εποχής

F 31

Ο Γκίνης πέθανε λίγα χρόνια αργότερα. Οι κληρονόμοι του όμως συνεχίζουν να εισπράττουν τα δικαιώματα του τραγουδιού. Όπως υποστηρίζουν, άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ο Γκίνης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, δεν κυνήγησε την υπόθεση και θα εισέπραττε τα δικαιώματα του δημιουργού, ενώ ο Σαββόπουλος θα περιοριζόταν σε αυτά του ερμηνευτή.

Η… ντιρλαντομανία είχε κυριεύσει και την Ευρώπη λόγω Δαλιδά

Η LYRA από την πλευρά της στις επόμενες εκδόσεις του δίσκου έβαλε την ένδειξη «διασκευή» δίπλα στον τίτλο του τραγουδιού.

Ακόμη και ταινία γυρίστηκε με τον τίτλο «Ο Ντιρλαντάς» προσπαθώντας να αξιοποιήσει την επιτυχία του τραγουδιού. Έκανε πρεμιέρα, λίγες μέρες πριν τη δίκη, στις 19 Οκτωβρίου. Δεν είχε ανάλογη επιτυχία. Την είδαν 84.309 θεατές, αλλά μπορεί να την πετύχετε σε κάποιο κανάλι τις απογευματινές ώρες του Σαββατοκύριακου.

f 41

Εμείς πάντως προτιμάμε το άλλο κινηματογραφικό Ντιρλαντά από τον Θανάση Βέγγο στην ταινία «Τρελός, Παλαβός, Βέγγος» όπου ακούγεται το επίμαχο τραγούδι.

Κι εδώ μεγαλώνει το μυστήριο. Η ταινία είναι παραγωγής του 1965, άρα η εκτέλεση είναι από ένα δισκάκι που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά από άλλο ερμηνευτή, ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο του Γκίνη!

Κι αν νομίζετε ότι το Ντιρλαντά έχει ξεχαστεί δείτε το βίντεο με την ντίβα του Ισραήλ, την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ να το τραγουδά, στα εβραϊκά και να ξεσηκώνει τον κόσμο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ