Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κι όμως ο «δοτός» πρωθυπουργός της χούντας Σπύρος Μαρκεζίνης έκανε κι ένα καλό!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Το καλοκαίρι του 1973 ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος αποφάσισε να φέρει στην Ελλάδα τη δημοκρατία. Προσέξτε. Όχι τη Δημοκρατία, αλλά τη δική του δημοκρατία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.

Ανακήρυξε την Ελλάδα Προεδρευομένη Δημοκρατία, κατάργησε τη Βασιλεία, έγινε οι ίδιος Πρόεδρος της (δικής του) δημοκρατίας κι όρισε τη θητεία του, στα έξι χρόνια!

Στη συνέχεια αναζήτησε κι έναν πολιτικό για να νομιμοποιήσει το νέο καθεστώς που έπρεπε να φαίνεται δημοκρατικό. Οι πρόθυμοι ήταν λιγοστοί και σχετικά άσημοι. Οι αναζητήσεις του κατέληξαν στον Σπύρο Μαρκεζίνη. Πολλοί τον αποκαλούσαν «άνθρωπο σκιά». Ήταν αυτός που με τη βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου έκανε πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπάγο, αλλά αυτός στην ουσία έλυνε και έδενε. Τρία χρόνια μετά, το 1955 ήρθε σε σύγκρουση με το… δημιούργημά του, αποχώρησε, ίδρυσε δικό του κόμμα, τους Προοδευτικούς, αλλά ποτέ δεν βρήκε απήχηση στους ψηφοφόρους. Για να επιβιώσει πολιτικά συνεργάστηκε το 1961 με την Ένωση Κέντρου και το 1964 με την ΕΡΕ.

Η χούντα του έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψει και μάλιστα ως πρωθυπουργός. Η.. σκιά ερχόταν στο φως, μόνο που δεν ήξερε, ή δεν είχε υπολογίσει, ότι και πάλι σκιά θα παρέμενε κι αυτή τη φορά χωρίς δύναμη και μάλιστα χωρίς τη δύναμη που είχε επί Παπάγου.

f 1 5

Πρωτοσέλιδος τίτλος στο «ΒΗΜΑ» της 3ης Οκτωβρίου

Οι εφημερίδες της εποχής με τη χαλάρωση της λογοκρισίας επεσήμαναν ότι θα ήταν ένας πρωθυπουργός υπό ομηρία.

f 2 1 1

Χαρακτηριστικές γελοιογραφίες του Βασίλη Χριστοδούλου στη Βραδυνή της 3ης και 5ης Οκτωβρίου 1973

Το παραδεχόταν άλλωστε και ο ίδιος επιζητώντας προφανώς περισσότερη ανεξαρτησία.

Στην κυβέρνηση που ορκίστηκε στις 8 Οκτωβρίου 1973 υπήρχαν κάποιοι όροι.

f 4 1 1

Ακόμα και οι φωτογράφοι δεν τον περίμεναν να ποζάρει. Έσπευσαν να φωτογραφίσουν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, τον φορέα της πραγματικής εξουσίας.

Ο Παπαδόπουλος θα όριζε τρεις βασικούς υπουργούς, ανεξάρτητα από τη γνώμη του πρωθυπουργού. Θα κατείχαν τα κρίσιμα υπουργεία της Άμυνας, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης! Και δεν σταμάτησε εδώ. Θα υπήρχαν στη νέα κυβέρνηση και 13 «τοποτηρητές» όπως τους ονόμασε ο Τύπος. Υπουργοί δηλαδή που είχαν υπηρετήσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις τη δικτατορία. Σε αντάλλαγμα αποσύρθηκαν όλοι οι στρατιωτικοί από τη νέα κυβέρνηση που επιπλέον δεν είχαν δικαίωμα να βάλουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο του 1974.

f 5 1 1

f 6 1 1 scaled

Ο νέος πρωθυπουργός ξεκίνησε με τις χειρότερες προϋποθέσεις. Μην τον αδικούμε όμως. Έκανε κι ένα καλό. Έδωσε την ευκαιρία στους γελοιογράφους των εφημερίδων να ασχοληθούν μαζί του. Μετά από 6,5 χρόνια λογοκρισίας και διώξεων μπορούσαν, επιτέλους να πουν με το πενάκι τους κάποια πράγματα!

F 7 1 1

Η άποψη του Κώστα Μητρόπουλου στα «ΝΕΑ» όπου τον παρουσιάζει με στολή και μάλιστα απλού στρατιώτη

f 8 1

Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Οι γελοιογράφοι έκαναν τη δουλειά τους με σχετική ελευθερία, ο Παπαδόπουλος παρέμενε στο απυρόβλητο αφού τα βέλη τα συγκέντρωνε ο εκλεκτός του, οι δυσαρεστημένοι στρατιωτικοί που είχαν χάσει μέρος της δύναμής τους περίμεναν πότε θα αποτύχει το πείραμα.

To αποτύπωσε εύστοχα και ο Βασίλης Χριστοδούλου στη «Βραδυνή»

Ενώ ο Κώστας Μητρόπουλος δεν δίστασε να τον παρουσιάσει ως Δούρειο Ίππο ή να ζητά την άδεια να παραγγείλει ακόμα και καφέ!

F 9 1

Μέσα στον καταιγισμό σκίτσων ξεχωρίσαμε ένα του Ηλία Σκουλά στην «Απογευματινή» που πιάστηκε από μια φράση του «δοτού» πρωθυπουργού για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Την είχε κάνει στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Πραγματικά ο χειμώνας ήταν δύσκολος, σκληρός, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

f 10

Σήμερα ξέρομε ότι η νέα κυβέρνηση κράτησε ελάχιστα. Διαλύθηκε το βράδυ της επέμβασης των τανκς στο Πολυτεχνείο με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Μια εβδομάδα αργότερα ο Δημήτρης Ιωαννίδης επανέφερε το χακί στην εξουσία. Το πείραμα της γραβάτας και του ημίψηλου που συνήθιζαν οι πολιτικοί στις επίσημες είχε αποτύχει.

f 11

Η νέα χούντα δεν χρειαζόταν ούτε πολιτικούς, ούτε τοποτηρητές. Έβαλε πρωθυπουργό έναν άσημο δικηγόρο εξ Αμερικής, ενώ την πραγματική εξουσία την ασκούσε ο Ιωαννίδης και ο στενός κύκλος των λοχαγών του.

Η Δημοκρατία θα επέστρεφε μήνες αργότερα με τρόπο τραγικό. Την τραγωδία της Κύπρου και όλα όσα ακολούθησαν…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ