Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ένας χρόνος από την απόφαση για τη Χρυσή Αυγη: Δεν είναι επέτειος, είναι αφετηρία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

του Άγγελου Μενδρινού

Πριν ένα χρόνο 30.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τους γύρω δρόμους. Περίμεναν με κομμένη την ανάσα την απόφαση για τους κατηγορούμενους στην εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής». Στο άκουσμα της απόφασης, το πλήθος, ξέσπασε σε επευφημίες.

Ήταν το τέλος της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά όχι το τέλος των ναζί στην Ελλάδα. Η απόφαση, εκείνο το πρωινό, ήταν η αφετηρία. Πρέπει να θυμόμαστε, όχι κάθε χρόνο, αλλά κάθε μέρα, ότι ο ναζισμός δεν έχει θέση πουθενά στον κόσμο. Στην Ελλάδα, είναι, και με τη δικαστική βούλα, παράνομος, εγκληματικός

.Πριν κλείσει χρόνος ήρθε να μας υπενθυμίσει την ύπαρξή του με τα όσα γίνονται σε διάφορα μέρη της χώρας. Οι ναζί είναι και πάλι εδώ. Απειλούν.

Δεν υπάρχει… αυγό του φιδιού, αλλά αυγά, πολλά αυγά, που σπάνε κάθε τόσο και βγάζουν τα ναζιστικά φίδια που κρύβουν μέσα τους.

Η «Χρυσή Αυγή» είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη τη χώρα. Μοιάζει με λερναία ύδρα. Τα κεφάλια της ξεπροβάλλουν παντού. Αλλάζουν τα ονόματα, οι πρωταγωνιστές, αλλά όχι η ιδεολογία. Αυτή παραμένει σταθερή και είναι η βία.

f1 2 1

Μιχαλoλιάκος Παππάς από νωρίς είχαν δείξει τις προθέσεις τους

Βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Πότε είναι η οικονομική κρίση και τα μνημόνια, πότε το μεταναστευτικό, πότε η πανδημία, όλο και κάτι θα βρίσκεται για να στρατολογεί μέλη.

Μιλά για πατριωτισμό την ίδια στιγμή που, διαχρονικά, επιβουλεύεται την Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό. Οικειοποιείται σύμβολα και ονόματα. Οι πρώτοι Έλληνες ναζί συνεργάστηκαν άψογα με τους κατακτητές. Κάποιοι τους ακολούθησαν και στη Γερμανία όταν αυτοί αποχωρούσαν, ηττημένοι. Δημιούργησαν «εξόριστες κυβερνήσεις», ποτέ δεν αποδέχτηκαν την ήττα τους και πάντα μιλούσαν για επιστροφή.

f2 2

Αντί για πολιτική θεωρία στρατιωτική εκπαίδευση

Η Δημοκρατία κάνει πάντα το ίδιο λάθος, εδώ κι έναν αιώνα. Τους απαξιώνει, αλλά δεν τους τελειώνει. Οι αφορισμοί δεν τους αγγίζουν. Όταν μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή, τα πρωτοπαλίκαρα της οργάνωσης κάποιοι μίλησαν για «δημοκρατικό τόξο» αφήνοντάς την εκτός. Ε, και;

Κάποιοι, δυστυχώς αρκετοί, τους έκλεισαν το μάτι. Έβλεπαν μια δεξαμενή ψηφοφόρων που μπορούσαν, δυνητικά, να επιστρέψουν σε αυτούς. Κάποιοι άλλοι μίλησαν για φαινόμενο, αλλά και για μόδα.

Και να πει κανείς ότι προσπάθησαν να κρυφτούν; Μόλις μπήκαν στη Βουλή ζητούσαν σεβασμό και… ορθοστασία!

Την ίδια περίοδο οι τηλεοπτικές κάμερες απλά κατέγραφαν τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς μικροπωλητές που προσπαθούσαν, απλά, να επιβιώσουν. Επιθέσεις, όπως αυτή στους Αιγύπτιους ψαράδες έγιναν γνωστές στην κοινή γνώμη χρόνια μετά, όταν έγινε η δίκη.

Έπρεπε να δολοφονηθεί ένας άνθρωπος, ο Παύλος Φύσσας, για να κινηθεί η δικαιοσύνη. Ακόμα και τότε το… πλυντήριο καλά κρατούσε. Οι πρώτες πληροφορίες για τα όσα έγιναν στο Κερατσίνι έκαναν λόγο για οπαδικές διαφορές. Έπρεπε να περάσουν ώρες για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ότι ο Φύσσας δεν δολοφονήθηκε για ένα… γκολ, αλλά για την αντιφασιστική του ιδεολογία! Έπρεπε να ανοίξουν τα κινητά για να μάθουμε ότι υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο με ομάδες κρούσης που θα ζήλευαν και τα Ες Ες. Το παρακράτος σε όλο του το μεγαλείο.

Ακόμα και η έρευνα βρήκε πολλούς απρόθυμους να ασχοληθούν, να δώσουν στοιχεία. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από το πείσμα μερικών ανθρώπων. Πολλοί δεν ήθελαν να σπάσει το απόστημα. Κι ήταν διασκορπισμένοι σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού. Δεν ήταν όλοι ναζί. Η ιδεολογία τους ήταν διαφορετική. Πρέσβευαν το… ου μπλέξεις!

f3 2 1
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η Μαρία Λεπενιώτη, πρόεδρος του Δικαστηρίου, είχε να διεκπεραιώσει μια πολυσύνθερτη δίκη

Υπήρχαν κι άνθρωποι που δεν ασπάζονταν το ου μπλέξεις. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς να επιζητούν ούτε τη δόξα,ούτε το ευχαριστώ, κι ας το αξίζουν.

*Η Δήμητρα Ζώρζου περνούσε από το σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Εμφανίστηκε στο δικαστήριο, υπέδειξε τους ενόχους. Δέχτηκε απειλές, προσβολές, αλλά άντεξε. Είπε την αλήθεια.

*Ο Θανάσης Καμπαγιάννης και ο Ανδρέας Τζέλλης, οι δικηγόροι που πάλεψαν με το τέρας. Προσπάθησαν – και πέτυχαν – να θεμελιώσουν με νομικά επιχειρήματα τα εγκλήματα της οργάνωσης. Δίκη που κρατά 5,5 χρόνια, θέλει γερά νεύρα και ισχυρό νομικό υπόβαθρο. Μαζί τους η νεαρή δικηγόρος Χρύσα Παπαδοπούλου που έγινε η… φωνή του Παύλου Φύσσα όταν η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε στις 19 Δεκεμβρίου, στην αγόρευσή της, την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων εκτός του δολοφόνου Γιώργου Ρουπακιά! Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τους Δημήτρη Ζώτο, Ελευθερία Τομπαζόγλου, Χρύσα Παπαδοπούλου και τόσους άλλους που εκπροσωπούσαν τα θύματα της οργάνωσης.

Τα θύματα

Η Μάγδα Φύσσα, η μάννα, σήκωσε από την πρώτη μέρα το δικό της σταυρό, Δεν ήθελε τίποτε άλλο παρά να δικαιωθεί το παιδί της. Και τι δεν άκουσε! Κι άντεξε. Ένας πρωτοφανής πόλεμος λάσπης ξεκίνησε σε βάρος της.

Στον πόλεμο λάσπης δεν πήραν μέρος μόνο τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και πολλοί «έγκριτοι» που αναπαρήγαγαν ανυπόστατες φήμες. Δεν είναι εύκολο να αντικρίζεις τους δολοφόνους του παιδιού σου και να λένε ψέματα. Το ξέσπασμά της με την ανακοίνωση της απόφασης έμεινε στην ιστορία.

f4 2 1
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο πατέρας του Αιγύπτιου ψαρά, ο Σαχτζάτ Λουκμάν, σιωπηλός, διακριτικός, αρκέστηκε να ευχαριστήσει τη δικαιοσύνη για την καταδίκη των δολοφόνων του παιδιού του.

Σε όλους αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τους φίλους του Παύλου Φύσσα, αλλά και των Αιγυπτίων ψαράδων που πολλές φορές προπηλακίστηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από το δικαστήριο!

Οι υποθέσεις

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ήταν η άκρη του νήματος στην μετατροπή του «πολιτικού κόμματος» σε εγκληματική οργάνωση. Υπήρχαν όμως κι άλλες δύο σοβαρές υποθέσεις που ελάχιστη δημοσιότητα γνώρισαν. Ήταν το πρώτο και δεύτερο… κουδούνι στην παράσταση της βίας. Αν τα αντανακλαστικά του κράτους είχαν λειτουργήσει, πιθανότατα, σήμερα ο Παύλος Φύσσας να ζούσε ανάμεσά μας!

Στις 12 Ιουνίου 2012 τέσσερις Αιγύπτιοι ψαράδες δέχτηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους στο Ικόνιο του Περάματος. Οι τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν. Ο τέταρτος που κοιμόταν στη ταράτσα, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ του Αμπουζίντ, 28 ετών, πατέρας 3 παιδιών, δεν τα κατάδερε. Ο Γιάννης Λαγός ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την επίθεση

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, ομάδα 50 Χρυσαυγιτών επιτέθηκε σε ομάδα του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που διενεργούσε αφισοκόλληση στο Πέραμα. Όλα τα κόμματα πλην της ΝΔ, καταδίκασαν την επίθεση. Η αστυνομία αναζήτησε τους δράστες αλλά δεν τους βρήκε!

Ο Ηλίας Κασιδιάρης με παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ μίλησε για «κρατική τρομοκρατία».

Δεν ξεχνάμε…

Παραφωνία στη χαρά για την απόφαση η επίθεση της Αστυνομίας στους διαδηλωτές.

f5 1 2

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

1997… μέρες

1000… σελίδες το παραπεμπτικό βούλευμα

453… συνεδριάσεις

438… έγγραφα

216… μάρτυρες

69… κατηγορούμενοι (οι 18 πρώην βουλευτές)

2 terrabyte…το υλικό (έγγραφα, βίντεο, ηχητικά)

2… αίθουσες (Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο γυναικείο τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού και Αίθουσα Εφετείου Αθηνών στον Άρειο Πάγο)

1 απεργία… των δικηγόρων (4,5 μήνες το 2016)

1 πανδημία… COVID-19 (το 2019)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ