Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Πως ο Φρέντυ Γερμανός έμεινε χωρίς… αλάτι και πιπέρι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Άδικα οι τηλεθεατές εκείνο το βράδυ της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου 1975 περίμεναν να δουν στις 20.45 την αγαπημένη τους εκπομπή «Αλάτι και Πιπέρι». Σε ένα… άνοστο πρόγραμμα του στρατιωτικού καναλιού η εκπομπή ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που έλεγες ο τίτλος της. Ήταν το «άλλοθι» για πραγματική τηλεόραση. Με καλεσμένους της επικαιρότητας που πάντα έβγαζαν ειδήσεις ή συγκίνηση.

Με τη Μεταπολίτευση πίστεψε κι αυτός ότι η τηλεόραση μπορεί να γίνει πραγματική τηλεόραση κι άρχισε να παρουσιάζει αυτούς που δεν μπορούσε να καλέσει τα προηγούμενα χρόνια.

Στις 3 Αυγούστου είχε καλεσμένο τον Μίκη Θεοδωράκη.

Μια βδομάδα αργότερα τον αντιστασιακό Τάσο Μήνη, βουλευτή τη Ενώσεως Κέντρου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου καλεσμένος ήταν ο Αλέκος Παναγούλης και η μητέρα του Αθηνά.

F 2 2

Το χειρότερο όμως το κρατούσε για το… τέλος.

Στις 22 και 29 Σεπτεμβρίου αφιέρωσε δύο εκπομπές στη Μελίνα Μερκούρη που ήταν το «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση. Η Μελίνα είχε γυρίσει τρεις εκπομπές για την ΕΡΤ στην Κύπρο. Μεταδόθηκε η πρώτη… αγνοούνται οι άλλες δύο.

F 3 1

Τη Δευτέρα εκείνη βιντεοσκοπούσε μια εκπομπή με τον Ναύαρχο Αθανάσιο Σπανίδη. Είναι ο άνθρωπος που το βράδυ της 21ης Απριλίου εισηγήθηκε στον Κωνσταντίνο να αποπλεύσει ο στόλος από το Ναύσταθμο, να κατευθυνθεί στην Κρήτη και να σχηματιστεί από τον Βασιλιά κυβέρνηση που θα ανέτρεπε τη χούντα και θα αποκαθιστούσε τη Δημοκρατία. Ο νεαρός Κωνσταντίνος φυσικά δεν τον άκουσε. Τον άκουσαν όμως οι χουντικοί που τον εξόρισαν και τον βασάνισαν δεόντως!

Η εκπομπή δεν ολοκληρώθηκε, ενώ δεν μεταδόθηκαν κι άλλες τρεις που ήδη είχαν γυριστεί.

Οι αξιωματικοί της ΥΕΝΕΔ επικαλέστηκαν το συμβόλαιο με την εταιρεία παραγωγής που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν είχε ανανεωθεί. Φυσικά και έλεγαν ψέματα. Όποια εκπομπή κοβόταν ειδοποιούσαν τον παραγωγό δύο μήνες πριν, ενώ η ανανέωση των συμβολαίων, ειδικά για εκπομπές που ήταν στην κορυφή της τηλεθέασης ήταν κάτι το τυπικό.

F 4 1

Η αλήθεια είναι ότι ο «κύκλος» Αβέρωφ δυσαρεστήθηκε με τη θεματολογία. Ο άνθρωπος που ήταν «γεφυροποιός» με τη χούντα, αυτός που μίλησε για «σταγονίδια» στον Στρατό, ενώ όλοι ήξεραν ότι εφτά χρόνια η χούντα δικούς της έβαζε στο στράτευμα.

Η «Ελευθεροτυπία» όπου εργαζόταν ο Φρέντυ Γερμανός δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα την απόφαση για κόψιμο της εκπομπής

F 5 2

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος έγραψε ένα χρονογράφημα με το οποίο αποχαιρετούσε τους φίλους της εκπομπής. Ήταν κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει μέσα από την εκπομπή που κράτησε έξι ολόκληρα χρόνια

F 6 1

O Φρέντυ Γερμανός είχε ξεκινήσει από την πειραματική τηλεόραση του ΕΙΡ το 1966. Αργότερα βρέθηκε με τη δική του εκπομπή. Λεγόταν «Kαλειδοσκόπιο» και αξιοποιούσε φιλμάκια με τα περίεργα απ’ όλο τον κόσμο που έστελναν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δεν… χωρούσαν στο δελτίο ειδήσεων.

Με τις πρώτες προσφερόμενες εκπομπές πήρε… μεταγραφή για την ΥΕΝΕΔ όπου παρουσίαζε το πρώτο «τοκ σόου» της ελληνικής τηλεόρασης, το «Αλάτι και Πιπέρι».

F 7 1

Βγήκε στον αέρα στις 14 Σεπτεμβρίου 1969 και στη δεύτερη κιόλας εκπομπή είχε καλεσμένο τον Δημήτρη Χορν, στην τρίτη το Νίκο Κούρκουλο! Και ποιος δεν πέρασε από το στούντιο…

F 8

Λίγους μήνες αργότερα άρχισε τη συνεργασία του με την ΕΡΤ1 και από τα μέσα Ιανουαρίου 1976 παρουσίαζε το «Πορτρέτο της Πέμπτης». Η ιδέα ήταν διαφορετική. Πρωταγωνιστούσαν οι ιστορίες μέσα από τα οποία ξεπρόβαλαν τα πρόσωπα….

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ