Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Το φιάσκο Μητσοτάκη στα Χανιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

του Άγγελου Μενδρινού

Αποδοκιμασίες, αστικά λεωφορεία της Αθήνας και λίγος κόσμος στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την Αποστασία.

Το καλοκαίρι του 1965 ήταν καυτό. Η χαρά του πολιτικού συντάκτη, του γελοιογράφου, ο τρόμος των επιθεωρησιογράφων που έβλεπαν τα χιουμοριστικά τους νούμερα να ξεπερνιόνται από τις εξελίξεις και το δράμα για όλη την Ελλάδα. Παραβιαζόταν το Σύνταγμα, υπήρχαν συναλλαγές, ακόμα και οικονομικές μεταξύ των βουλευτών κι η χώρα έμπαινε σε μια πολιτική κρίση που οδήγησε δύο χρόνια αργότερα, αντί για τις εκλογές, στη χούντα των Συνταγματαρχών.

Τα γεγονότα εξελίχτηκαν ραγδαία:

15 Ιουλίου παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου που είχε νωπή ακόμη την εντολή. Το κόμμα του, η Ένωση Κέντρου, είχε ψηφιστεί από το 53% του εκλογικού σώματος!

4 Αυγούστου η αποστασία βουλευτών της ΕΚ έχει αρχίσει, αλλά η κυβέρνηση Αθανασιάδη – Νόβα δεν καταφέρνει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

20 Αυγούστου ορκίζεται νέα κυβέρνηση με νέους αποστάτες υπό τον Ηλία Τσιριμώκο που κι αυτή τρώει… άκυρο από τη Βουλή.

17 Σεπτεμβρίου, επιτέλους, βρίσκονται οι… πρόθυμοι που στηρίζουν την κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου. Στις 24 Σεπτεμβρίου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης με 152 βουλευτές να την στηρίζουν. Ανάμεσά του σύσσωμη η ΕΡΕ (99 βουλευτές).

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο παρασκήνιο και ως υπουργός Συντονισμού αποφάσισε για την πρώτη δημόσια εμφάνισή του ενώπιον κοινού την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 1965. Διάλεξε να παίξει «εντός έδρας». Πήγε στα Χανιά.

Αν διαβάσουμε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα θα πιστέψουμε ότι ο Μητσοτάκης μίλησε σε μια μεγάλη συγκέντρωση.

f 1 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1 10

Απαραίτητη διευκρίνηση. Η «Ελευθερία» ήταν καθαρά φιλομητσοτακική. Έδωσε αγώνα για να αποκαλύψει τη βία και νοθεία των εκλογών του 1961, αλλά με την αποστασία άλλαξε γραμμή. Σε λίγο διάστημα έχασε 10.000 φύλλα. Το 1965 τα 36.701 φύλλα την ημέρα που πουλούσε ένα χρόνο νωρίτερα έγιναν 26.808 κι ακόμα λιγότερα τα δύο επόμενα χρόνια. Ο εκδότης της με το πραξικόπημα του ΄67 αρνήθηκε να την κυκλοφορήσει και πέθανε εξόριστος λίγες μέρες πριν τη μεταπολίτευση το 1974.

Διαβάζοντας, όμως, τις άλλες εφημερίδες ανακαλύπτουμε ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Ο Σταύρος Ψυχάρης, πριν γίνει εκδότης και ιδιοκτήτης, ουσιαστικά, του ΔΟΛ, εργαζόταν στην εφημερίδα «Νέος Ανένδοτος», ήταν απεσταλμένος στα Χανιά και μας δίνει το κλίμα

F2 ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ 3 10

Περισσότερα στοιχεία βρίσκουμε και στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

F3 ΝΕΑ 2 10

Οι σκιτσογράφοι της εποχής πήραν τα μολύβια κι έπιασαν δουλειά.

f4 ΕΘΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

Όμως κάποιες αποστροφές του λόγου πήγαν να τινάξουν στον αέρα την ετερόκλητη συμμαχία των αποστατών με την ΕΡΕ του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Αιτία η αναφορά στις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 που διατήρησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην εξουσία, στη συνεργασία του Γ. Παπανδρέου με τον Καραμανλή τα προηγούμενα χρόνια και άλλα πολλά όπως η… επίθεση κατά του Πέτρου Γαρουφαλιά, που ήταν η αφορμή της παραίτησης Παπανδρέου. Ως αποστάτης πίεζε να αναλάβει οικονομικό υπουργείο!

Τον περιέλαβαν «Η Βραδυνή» και «Η Ημέρα». Η πρώτη έγραψε δύο – τρία δεικτικά σχόλια και σε ένα από αυτά καλούσε τον Π. Κανελλόπουλο να πάρει μέτρα.

f5 ΒΡΑΔΥΝΗ 4 10 Β

Απάντησε η «Ελευθερία» που απηχούσε τις απόψεις Μητσοτάκη.

f6 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 5 10

Μια γενικότερη εικόνα μας δίνει και η «Αυγή»

f7 ΑΥΓΗ 3 10

Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Ο Φωκίων Δημητριάδης με σκίτσο του στα «ΝΕΑ» λέει πολύ περισσότερα

f8 ΝΕΑ ΣΚΙΤΣΟ

Εξαιρετικό και το σκίτσο του στη «Μακεδονία» με πρωταγωνιστές τον υπουργό Συντονισμού, τον πρωθυπουργό Στέφανο Στεφανόπουλο και τον αρχηγό της ΕΡΕ, Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

f9 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΚΙΤΣΟ

Ένα άλλο εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι στη συγκέντρωση των Χανίων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος με σύνθημα την «Αλλαγή». Προφανώς τα γεγονότα τον πρόλαβαν και δεν πραγματοποίησε, τότε τουλάχιστον, την εξαγγελία του. Η «Αλλαγή» έμεινε… ορφανή και την υιοθέτησε, χρόνια αργότερα, το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο μεγάλος του αντίπαλος και κέρδισε με εντυπωσιακά ποσοστά τις εκλογές.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ