Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Τι… ξέχασε ο Μητσοτάκης να πει στον Μακρόν!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

του Άγγελου Μενδρινού

Όταν γίνεται μια εμπορική συμφωνία, συνήθως, οι δύο πλευρές θυμούνται τα καλά και όχι τα άσχημα. Σε επίπεδο πολιτικής ακούμε τα γνωστά για τους «άρρηκτους δεσμούς» που μας συνδέουν με τη «φίλη και σύμμαχο χώρα».

Κάπως έτσι έγινε και στην τελευταία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο. Φθάσαμε μέχρι τον Τρικούπη για να δικαιολογήσουμε την αγορά των φρεγατών από τη συγκεκριμένη χώρα.

f2 1 2

Το γαλλικό «Μιραμπό» έκανε επίδειξη δυνατοτήτων ρίχνοντας από τη Σαλαμίνα προς την Αθήνα. Οι βολές του έφθασαν ακόμα και στα Ανάκτορα. Στη φωτογραφία δημοσίευμα γαλλικού περιοδικού της εποχής

Πράγματι, η γαλλική πολεμική βιομηχανία ήταν εξαιρετική και το απέδειξε το 1916 στη «Μάχη της Αθήνας». Το θωρηκτό της «Μιραμπό» έριξε από τη Σαλαμίνα (12 χλμ απόσταση) και οι οβίδες του έσκασαν στην αυλή του Παλατιού, σκορπώντας τον τρόμο στη βασιλική οικογένεια, αλλά και τους πρεσβευτές Αγγλίας, Ρωσίας και Γαλλίας που ήταν εκεί και προσπαθούσαν να πείσουν τον Κωνσταντίνο να προσχωρήσει στη δική τους συμμαχία (ΑΝΤΑΝΤ) κόντρα στη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία!

f3 1 2Άποψη της πρωτεύουσας το 1916 την εποχή της «Μάχης της Αθήνας»

Είναι μια σκοτεινή περίοδος της ελληνικής ιστορίας. Υπήρχαν, κυριολεκτικά, δύο… Ελλάδες. Η μια στη Θεσσαλονίκη με πρωθυπουργό τον Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα με ουσιαστικό κυβερνήτη τον Βασιλιά και μαριονέτες τους εκάστοτε πρωθυπουργούς! Τότε οι Αγγλογάλλοι είχαν εφαρμόσει ναυτικό αποκλεισμό της πρωτεύουσας, είχαν αφοπλίσει το στόλο στο Ναύσταθμο και αποβίβασαν στρατό που βάδιζε κατά της Αθήνας. Ο Κωνσταντίνος, φιλογερμανός, χρησιμοποίησε όχι μόνο τον τακτικό στρατό, αλλά και την παρακρατική οργάνωση που είχε ιδρύσει ο Μεταξάς, τους «επίστρατους» που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ΄ όλη τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού. Σκληρές μάχες εξελίχτηκαν στις κεντρικές συνοικίες, όπως το Παγκράτι, ακόμα και γύρω από το Ζάππειο. Αποτέλεσμα; 194 νεκροί από τους Αγγλογάλους και άλλοι 82 από τους Έλληνες που κατάφεραν να αποκρούσουν τους εισβολείς.

f4 2

Ακόμα και εξώφυλλο σε περιοδικό της πατρίδας του έγινε ο ναύαρχος Λουί Νταρίζ Φουρνέ, άσχετα εάν αργότερα ανακλήθηκε και αποστρατεύθηκε επειδή δεν ήταν τόσο σκληρός στον βομβαρδισμό της Αθήνας

Ο Γάλλος Ναύαρχος Λουί Νταρίζ Φουρνέ που είχε και πολιτικές αρμοδιότητες ανακλήθηκε στο Παρίσι κι απαλλάχτηκε των καθηκόντων του. Αιτία; Όχι η εισβολή, αλλά το γεγονός ότι ο βομβαρδισμός της Αθήνας δεν ήταν τόσο ισχυρός, όσο δικαιολογούσε η δύναμη πυρός του στόλου του!

F5 2

Γαλλικά στρατεύματα στην οδό Αθηνάς

Λίγα χρόνια μετά η πολιτική της Γαλλίας άλλαζε την κρισιμότερη στιγμή της Μικρασιατικής Εκστρατείας, το 1921 όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ ερχόταν στο προσκήνιο ως το αντίπαλο δέος του ελληνικού στρατού. Ο Αριστίντ Μπριάν, τον Ιούλιο έστειλε τον διαπραγματευτή Ενρί Φρανκλίν Μπουιγιόν, γνωστό φιλότουρκο πολιτικό που είχε καλύψει ως δημοσιογράφος τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, να κλείσει συμφωνία με τον Κεμάλ παρά τις αντιρρήσεις της Αγγλικής κυβέρνησης. Οι συζητήσεις πήγαν καλά και στις 20 Οκτωβρίου 1921 υπογράφηκε η Συμφωνία της Άγκυρας. Η Γαλλία γινόταν η πρώτη χώρα που θα αναγνώριζε τον «αντάρτη» εκείνη την εποχή Κεμάλ που πολεμούσε τους Έλληνες, αλλά και τη νόμιμη κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

f6 1

Κεμάλ και Μπουιγιόν σε συνάντησή τους το καλακαίρι του 1921. Η γαλλοτουρκική φιλία έμπαινε σε στέρεες βάσεις

Μπορεί να υπήρχε στη γαλλική διπλωματία η δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου 1920 που έφεραν στην εξουσία τους φιλοβασιλικούς, αλλά η κύρια αιτία ήταν το χρήμα. Μια ανάλυση των επενδύσεών τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελεί την καλύτερη εξήγηση.

Το γαλλικό μερίδιο στο χρέος της παραπαίουσας Αυτοκρατορίας έφθανε το 60,31%, ποσό τεράστιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Αγγλίας (14,19%) και της Γερμανίας (21,31%).
Στον ιδιωτικό τομέα είχαν επενδυθεί κεφάλια που έφθαναν το 53,5% των ξένων επενδύσεων, έναντι 32,77% της Γερμανίας και 13,68 της Αγγλίας. Υστερούσαν μόνο στα χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου όπου οι Γερμανοί είχαν κατασκευάσει 2.565, οι Γάλλοι 2.077 και οι Άγγλοι μόλις 610. Παράλληλα είχαν επενδύει σημαντικότατα ποσά στα ορυχεία της Αυτοκρατορίας, σε λιμάνια και προκυμαίες.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι περίεργο που η χώρα απέσυρε τα στρατεύματα κατοχής από την Κιλικία, αφήνοντας, όπως τώρα καλή ώρα, ο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν, σχεδόν το σύνολο του πολεμικού υλικού, ενώ αργότερα τους πούλησε όπλα, ακόμα και αεροπλάνα!

f7 1

To «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» αντηχούσε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πρωταγωνιστές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κι ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν που μας πούλησε «Μιράζ», ακόμα και σύστημα έγχρωμης τηλεόρασης που αποδείχτηκε άχρηστο λίγα χρόνια αργότερα!

Οι σχέσεις των χωρών διέπονται από την οικονομική λογική κι όχι το συναίσθημα.

Ξέχασε και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο πρωθυπουργός και τις εξαιρετικές σχέσεις με τον τότε Πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Ούτε αυτός έχασε. Αγοράσαμε ό,τι είχε προς πώληση η Γαλλία. Ακόμα και το σύστημα έγχρωμης τηλεόρασης SECAM που από τότε ήταν φανερό ότι δεν θα επικρατήσει παγκοσμίως, αφού το γερμανικό PAL το είχε αφήσει πίσω του. Έτσι μερικά χρόνια αργότερα όλα τα μηχανήματα σε αυτό το σύστημα μπήκαν στην αποθήκη κι αγοράστηκαν νέα (πλήρωνε ξανά…) σε PAL. Όσο για τον ίδιο τον Πρόεδρο δεν βγήκε… χαμένος. «Τσίμπησε» ένα… οικοπεδάκι στην Πύλο κοντά στα ανάκτορα του Νέστορα που ανήκε στο Δημόσιο. Μικρό το.. κακό και το δώρο. Ο μακαρίτης, πλέον, πρόεδρος είχε πάρει ως δώρο διαμάντια αξίας ενός εκ. γαλλικών φράγκων από τον αιμοσταγή δικτάτορα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ